I dag deler jeg en av mine favorittretter, en japanskinspirert Buddha Bowl med næringsrike adzukibønner!
Tenkte at det var på tide å dele en plantebasert rett som er full av gode næringsstoffer og masse deilige smaker!
Dette har blitt en av mine favoritter og jeg lager den ofte, det som er fint med for eksempel bønner er at du kan koke de opp å ha i kjøleskapet, så blande de med det du ønsker. Jeg koker noen ganger opp større mengder bønner sånn at jeg har tilgjengelig og kan lage noe raskt når det er middagstid. Veldig fint de dagene da vi har det travelt.
Noen av ingrediensene finner du kanskje ikke i vanlige matbutikker, for eksempel miso. Miso, pluss adzukibønner, kokossukker og tamari får du kjøpt i velassorterte matbutikker eller i helsekostbutikker.
Saltå Kvarn Adzukibønner
Saltå Kvarns adzukibønner er økologiske, milde, lettfordøyelige og næringsrike bønner som passer til å brukes til de aller fleste retter. I japan brukes for eksempel disse milde og smakfulle bønnene til desserter! Adzukibønner er kjente for å være rike på både fiber, protein, i tillegg til blant annet folsyre, jern og magnesium. Dette gjør de perfekte å spise hvis du trenger bedre fordøyelse, stabilere blodsukkernivåer og balanserte kolesterolnivåer.
Får du ikke tak i adzukibønner kan du for eksempel bruke kidneybønner, selv om de ikke er helt like på smak.
Vårtips!
Du kan også spire adzukibønner, da blir de fulle av mikronæringsstoffer, spesielt C-vitamin, et godt tips nå som det snart er vår! For meg er spirer vårmat, da alt spirer og gror. Spirer er også en effektiv og billig måte å få i seg masse næringsstoffer! Se mer om spirer i tidligere innlegg her
Grunnoppskrift Kokte Adzukibønner
Fremgangsmåte:
Bløtlegg bønnene i godt med vann over natten, minimum 10 timer. Skyll bønnene og kok opp i vann, en del bønner og fire deler vann. La de småkoke i cirka en time-halvannen time, de er ferdig når bønnene er myke.
1 dl bønner gir cirka 3 dl ferdigkokte bønner
Buddha-bowl med adzukibønner og miso
3 porsjoner
Siden disse bønnene kommer fra Japan besluttet jeg meg for å lage en japanskinspirert rett med mye deilige og næringsrike smaker fra Japan. Denne er perfekt for deg som liker japansk mat og trenger mye næringsrike og lettfordøyelige råvarer!
5 dl kokte adzukibønner
1,5-2 strøkne ss brun miso
2 ss kokossukker
1-2 ss tamari
1 ts balsamico
2 fedd finhakket hvitløk
1 ark nori, klippet i små biter
3 stk vårløk, finhakket eller tynne strimler av rød løk
4 stk hjertesalatblader
½ brokkoli i biter, kokt i kun 1–2 minutter
2–3 ss kokosolje
syltet ingefær
høvlede strimler av en ¼ skrelt agurk
koriander, sesamolje, chiliflak og sesamfrø til topping
Bløtlegg bønnene over natten og la småkoke i riktig mengde vann i cirka en time til de er møre. Jeg kokte mine med buljong, urter, løk og hvitløk for å gi de mer smak, du kan for eksempel også bruke en god kraft. Når bønnene er ferdigkokte og vannet er trukket inn, kanskje du må helle av det resterende vannet, så tilsetter du miso. Varm opp alt sammen, tilsett kokosolje, hvitløk, tamari, kokossukker og balsamico. La bønnene bli gjennomvarme med alle ingrediensene, rør godt og ta kasserollen av platen. Bønnene er ferdige.
Når bønnene er ferdige heller du de over i en stor salatbolle og tilsetter resten av salatingrediensene, salat, ingefær, agurk, nori, vårløk, eller rød løk, topping og brokkoli. Jeg toppet min med både avokado og spirer i tillegg til de andre toppingingrediensene for å få enda mer snadder og ikke minst næring.
Denne superdeilige og næringsrike Buddha Bowlen med masse gode smaker nytes gjerne lun og med en gang!