Supersunn Comfortfood På Sitt Beste!

Jeg elsker lun og myk mat! Spesielt p√• h√łsten og vinteren er lune og myke matretter noe av det beste jeg vet. Hvis maten i tillegg er b√•de sunn og n√¶ringsrik, blir jeg veldig forn√łyd.

imgres-3

Forrige uke hadde jeg cravings p√• tang og sj√łgress. Dette er noe jeg f√•r innimellom, cravings p√• ulike matvarer eller smaker. N√•r dette skjer er det bare √• f√łlge pulsen. Jeg endte opp med √• lage noe jeg selv syns ble veldig godt, en vegansk oppskrift med blant annet quinoa og to typer tang.

Quinoa

Quinoa er en fantastisk korntype som er b√•de lettford√łyelig og n√¶ringsrik, sammelignet med mange andre korntyper og den er glutenfri. Jeg har skrevet et innlegg om quinoa tidligere her:

imgres

Tang Og Sj√łgress

Tang og sj√łgress er planter som ofte inneholder masse mikron√¶ringsstoffer og proteiner. De aller vanligste typene er nori, som brukes mye til sushi, wakame som brukes mye i asiatiske retter, salater eller i supper og arame som ogs√• kan brukes til det meste. Jeg bruker mye arame og nori, de er enkle √• tilsette i de fleste retter og smaken minner om en blanding mellom salat og fisk. Begge typene er milde p√• smak, sammenlignet med noen av de andre sj√łgresstypene.

imgres-1

Jeg er ogs√• veldig glad i asiatisk mat og derfor passer denne oppskriften meg veldig godt. Den er enkel og lage, i tillegg er den perfekt hvis du trenger √• lage noe som er litt lettere for kroppen √• ford√łye. N√• som vi g√•r mot jul blir vi ofte servert tung mat og en enkel rett som denne er fin for √• skape litt balanse i kostholdet.

Biona Kokosolje

imgres-2

Noe som gj√łr at retten f√•r ekstra god smak, konsistens og som gj√łr den mettende er kokosoljen. For meg er det viktig at kokosoljen har god kvalitet, at den er kaldpresset, r√• og ubehandlet. For at den skal kunne t√•le varme er det viktig at den ogs√• er filtrert, s√•nn at ikke det er noe av fruktkj√łttet igjen i oljen.

Jeg velger Biona kokosolje, en olje som er √łkologisk, r√• og ubehandlet, som jeg syns har god kvalitet.

Kokosolje inneholder 92% mettet fett, noe som er veldig viktig for blant annet energiomsetningen i kroppen og blodsukkerbalansen. Hvis du √łnsker √• ha en langvarig stabil energi og stabilt blodsukker er det fint √• inkludere kokosolje i kostholdet. Spesielt for barn er dette viktig og de trenger ofte p√•fyll av sunt fett for √• kunne holde energiniv√•ene stabile. Mettet fett er ogs√• godt for hormonsystemet og studier viser ogs√• at de mellomlange fettsyrene i kokosoljen virker stimulerende p√• forbrenningen.

Kokosolje er i tillegg veldig bra for immunforsvaret, oljen virker bakterie og soppdrepende, samtidig som den er gunstig for tarmfloraen og slimhinnene i tarmen.

Mange tror fortsatt at kokosolje og mettet fett er usunt. Heldigvis viser nyere forskning at mettet fett er viktig for helsen og at vi trenger mettet fett. Men det er viktig at oljen er kaldpresset, r√• og ubehandlet, dette gjelder alle planteoljer. Bearbeidet fett er veldig vanskelig for kroppen √• bryte ned og kvitte seg med og b√łr derfor unng√•s. Min anbefaling er derfor √• styre unna alle oljer og alt fett som det ikke st√•r kaldpresset og ubehandlet p√•.

Oppskrift Veganbowl Med Quinoa Arame Og Nori

img_7535

3 dl Ferdigkokt Saltå Kvarn Quinoa

3 Ark med nori oppdelte i små flak

1/2 dl Bl√łtlagt arame

3-4 ss Tamari, eventuelt litt mer for å toppe retten når den er ferdig

2 Finhakkede fedd hvitl√łk

2 ss Fint revet ingefær

1 Avokado

1/2 Brokkoli

En håndfull spinat

3-4 ss Biona kokosolje

Sesamfr√ł og mungb√łnnespirer til topping

F√łrst koker jeg quinoaen ferdig med litt buljong. Rett f√łr quinoaen er ferdig har jeg oppi brokkoli og lar de koke sammen i kun et minutt, nok til at brokkolien blir bittelitt myk. Jeg heller av vannet og skyller quinoaen og heller den, sammen med brokkolien, tilbake i kasserollen. Jeg klipper opp noriarkene til sm√• flak med en saks. S√• tilsetter jeg hvitl√łk, ingef√¶r, tamari, godt med kokosolje, spinat, nori og arame. Jeg blander alt sammen p√• veldig svak varme i et minutt f√łr jeg serverer retten med avokado, topper det hele med seamfr√ł, litt mer tamari og mungb√łnnespirer.

Retten nytes umiddelbart!