Jeg elsker lun og myk mat! Spesielt på høsten og vinteren er lune og myke matretter noe av det beste jeg vet. Hvis maten i tillegg er både sunn og næringsrik, blir jeg veldig fornøyd.
Forrige uke hadde jeg cravings på tang og sjøgress. Dette er noe jeg får innimellom, cravings på ulike matvarer eller smaker. Når dette skjer er det bare å følge pulsen. Jeg endte opp med å lage noe jeg selv syns ble veldig godt, en vegansk oppskrift med blant annet quinoa og to typer tang.
Quinoa
Quinoa er en fantastisk korntype som er både lettfordøyelig og næringsrik, sammelignet med mange andre korntyper og den er glutenfri. Jeg har skrevet et innlegg om quinoa tidligere her:
Tang Og Sjøgress
Tang og sjøgress er planter som ofte inneholder masse mikronæringsstoffer og proteiner. De aller vanligste typene er nori, som brukes mye til sushi, wakame som brukes mye i asiatiske retter, salater eller i supper og arame som også kan brukes til det meste. Jeg bruker mye arame og nori, de er enkle å tilsette i de fleste retter og smaken minner om en blanding mellom salat og fisk. Begge typene er milde på smak, sammenlignet med noen av de andre sjøgresstypene.
Jeg er også veldig glad i asiatisk mat og derfor passer denne oppskriften meg veldig godt. Den er enkel og lage, i tillegg er den perfekt hvis du trenger å lage noe som er litt lettere for kroppen å fordøye. Nå som vi går mot jul blir vi ofte servert tung mat og en enkel rett som denne er fin for å skape litt balanse i kostholdet.
Biona Kokosolje
Noe som gjør at retten får ekstra god smak, konsistens og som gjør den mettende er kokosoljen. For meg er det viktig at kokosoljen har god kvalitet, at den er kaldpresset, rå og ubehandlet. For at den skal kunne tåle varme er det viktig at den også er filtrert, sånn at ikke det er noe av fruktkjøttet igjen i oljen.
Jeg velger Biona kokosolje, en olje som er økologisk, rå og ubehandlet, som jeg syns har god kvalitet.
Kokosolje inneholder 92% mettet fett, noe som er veldig viktig for blant annet energiomsetningen i kroppen og blodsukkerbalansen. Hvis du ønsker å ha en langvarig stabil energi og stabilt blodsukker er det fint å inkludere kokosolje i kostholdet. Spesielt for barn er dette viktig og de trenger ofte påfyll av sunt fett for å kunne holde energinivåene stabile. Mettet fett er også godt for hormonsystemet og studier viser også at de mellomlange fettsyrene i kokosoljen virker stimulerende på forbrenningen.
Kokosolje er i tillegg veldig bra for immunforsvaret, oljen virker bakterie og soppdrepende, samtidig som den er gunstig for tarmfloraen og slimhinnene i tarmen.
Mange tror fortsatt at kokosolje og mettet fett er usunt. Heldigvis viser nyere forskning at mettet fett er viktig for helsen og at vi trenger mettet fett. Men det er viktig at oljen er kaldpresset, rå og ubehandlet, dette gjelder alle planteoljer. Bearbeidet fett er veldig vanskelig for kroppen å bryte ned og kvitte seg med og bør derfor unngås. Min anbefaling er derfor å styre unna alle oljer og alt fett som det ikke står kaldpresset og ubehandlet på.
Oppskrift Veganbowl Med Quinoa Arame Og Nori
3 dl Ferdigkokt Saltå Kvarn Quinoa
3 Ark med nori oppdelte i små flak
1/2 dl Bløtlagt arame
3-4 ss Tamari, eventuelt litt mer for å toppe retten når den er ferdig
2 Finhakkede fedd hvitløk
2 ss Fint revet ingefær
1 Avokado
1/2 Brokkoli
En håndfull spinat
3-4 ss Biona kokosolje
Sesamfrø og mungbønnespirer til topping
Først koker jeg quinoaen ferdig med litt buljong. Rett før quinoaen er ferdig har jeg oppi brokkoli og lar de koke sammen i kun et minutt, nok til at brokkolien blir bittelitt myk. Jeg heller av vannet og skyller quinoaen og heller den, sammen med brokkolien, tilbake i kasserollen. Jeg klipper opp noriarkene til små flak med en saks. Så tilsetter jeg hvitløk, ingefær, tamari, godt med kokosolje, spinat, nori og arame. Jeg blander alt sammen på veldig svak varme i et minutt før jeg serverer retten med avokado, topper det hele med seamfrø, litt mer tamari og mungbønnespirer.
Retten nytes umiddelbart!