Styrk Kroppens Evne Til Å Takle Stress Med Adaptogene Urter

Adaptogene urter gir deg et overskudd uten at de virker stimulerende og best av alt, de styrker kroppens evne til å takle stress!

imgres-5

Adaptogene urter har vært brukte i mange tusen år i tradisjonell urtemedisin. Som oftest blir de brukt til å hjelpe kroppen å prestere bedre, på en skånsom og balansert måte, uten å tappe kroppen for resurser.

Det finnes mange typer adaptogene urter og alle har ulike, unike egenskaper. I dagens samfunn brukes adaptogene urter som regel for å behandle stressrelaterte skader og lidelser, som for eksempel utbrenthet, søvnproblemer, langvarige betennelser. De brukes også som immunstyrkende og prestasjonsfremmende preparater. Adaptogener kan også brukes som styrkemiddel under perioder der du blir utsatt for stressende faktorer. Dette kan for eksempel være traumatiske opplevelser, ekstrem kulde, varme, hvis du blir utsatt for mye stråling, eller kjemiske avfallsstoffer.

Kan Stress Være Sunt?

Stress kan også være sunt! Hvis du er en generelt avslappet person og du opprettholder en god balanse mesteparten av tiden, så er det bare sunt å utsette kroppen for stress innimellom og få opp adrenalinproduksjonen.

De situasjoner som tærer mest på kroppen er når den blir utsatt for lave nivåer av stress over lang tid og du får problemer med å roe ned. Det er ikke alltid vi er klar over når vi stresser, men etterhvert vil vi kjenne det på kroppen. Hvis du har smerter i muskulatur, har søvnproblemer, får problemer med vekten, har betennelser eller sliter med å få opp eller ned energinivåene, er nok stressnivåene dine altfor høye.  Jeg har tidligere skrevet et innlegg om smerter og betennelser her

Som jeg nevnte ovenfor kan stress også skape ubalanser i hormonsystemet, jeg har tidligere skrevet et innlegg om det kvinnelige hormonsystemet her

Adaptogener Som Hjelpemidler Til Å Takle Stress!

Adaptogener kan assistere kroppen gjennom tøffe perioder og noen adaptogene urter kan også hjelpe kroppen å komme seg etter en stressende periode. Enkelte urter kan også regulere energinivåene sånn at det er lettere å falle til ro, for eksempel reishi og ashwaganda. Andre hjelper deg å holde energinivåene stabile under dagen sånn at det er lettere å sovne på kvelden, eksempler på disse er russisk rot og schizandra.

imgres

Hva Er Adaptogener?

Adaptogene urter betegnes som et giftfritt plantestoff, som øker kroppens evne til å motstå de skadelige effektene av stress og som fremmer eller gjenoppretter en normal fysiologisk funksjon. Det kan også betegnes som et kosttilskudd eller urt som hjelper kroppen å tilpasse seg ulike stressfaktorer for eksempel, varme, kulde, anstrengelse, traumer, søvnmangel, toksisk eksponering, stråling, infeksjoner og eller psykologisk stress.

Adaptogene urter er en av de viktigste gruppene av urter for å ta inn i tiden vi lever i nå. Preparatene øker ikke bare motstanden mot de negative effektene av langvarig stress, men de fleste virker er også immun-stimulerende og kan gi en generell følelse av velvære.

 En adaptogen urt må oppfylle i hvert fall tre kriterier:

Stoffet må være ikke-toksisk for mottakeren.

Adaptogener påvirker mange organer eller kroppssystemer og virker ved å støtte kroppens evne til å takle påkjenninger som skapes av uønskede, biologiske, kjemiske eller fysiske faktorer.

Disse stoffene skal også virke modulerende/regulerende på kroppens funksjoner og skal hjelpe kroppen å opprettholde homeostase.

Eksempler På Adaptogene Urter Og Tilskudd

Sibirsk ginseng eller russisk rot

Ashwaganda

Maca

Rosenrot

Schizandra

Amerikansk ginseng

Kinesisk ginseng

Den sistnevnte bør kun brukes i veldig små mengder av kvinner siden den ellers kan skape ubalanser i hormonsystemet. Samtlige urter bør brukes med omhu og helst ikke over lenger tid. Da kan det heller være fint å kombinere dem med flere andre styrkende og balanserende urter eller enda bedre at de varieres og brukes i forskjellige perioder. Er du usikker på om det er noe du har godt av anbefaler jeg at du rådfører med legen din først eller at du tar kontakt med en urteekspert eller veileder.

Adaptogene Medisinske Sopper

Mange medisinske sopper er også adaptogener, for eksempel reishi, chaga og cordyceps. Jeg har tidligere skrevet innlegg om reishi her og chaga her

Balanse

Det å bearbeide stress er det viktigste for å ha optimal helse, deretter kan vi støtte kroppens evne til å takle stress.

images-3

Det er selvfølgelig også viktig å ha et sunt, balansert og variert kosthold og at du sørger for å få tilstrekkelige mengder søvn i løpet av døgnet. Søvn er det aller beste hjelpemidlet når det kommer til restitusjon og helbredelse av kroppen og adaptogene urter skal ikke på noe som helst måte brukes som et substitutt for restitusjonsmangel.