Salvie, En Smakrik Urt Som Har Masse Helsebringende Egenskaper!

Salvie er en urt som tradisjonelt har vært brukt både som kulinarisk og medisinsk urt i mange tusen år. Det er ikke så rart at denne smakrike urt har vært så mye brukt over så lang tid. Salvie har nemlig mange gode egenskaper og er kjempegod å bruke i matlaging.

images-1

Når jeg er ute og reiser finner jeg ofte ut hva de «innfødte» bruker av urter og planter, det er tross alt noe jeg virkelig brenner for. Når jeg for eksempel reiste til Egypt fant jeg ut at beduinene bruker en form av salvie som vokser i ørken, som et universalmiddel mot det meste. De drikker den i te rett før eller etter måltider blant annet til å stimulere fordøyelsen. Der kalles den for Mermeria.

Salvie Til Å Rense Ut Negative Energier

imgres

Nord-Amerikas indianere mente salvie renset bort ugunstige energier eller onde ånder. Salvie er derfor kjent som et renseverktøy, ved space clearing og rensing av steder, områder eller hus. Dette kalles for «smudging» og det innebærer i praksis at du brenner tørket salvie og vifter røyken der du mener det er behov for utrensning. Dette bruktes også til å rense ut negative energier fra mennesker eller dyr.

imgres-3

 

«Smudging» er en eldgammel tradisjon og ble sett på som et hellig ritual.

Medisinsk Bruk Av Salvie

imgres

Salvie har masse gode egenskaper blant annet så styrker den immunforsvaret, stimulerer fordøyelsen og virker antiseptisk. En gresk lege, Dioscorides, mente at avkok av salvie stoppet blødning fra sår og renset såret. Han anbefalte også salvie juice i varmt vann for heshet og hoste.

Salviete bidrar til å løse opp slim i både lunger og luftveier og for å kontrollere eller hindre sekundære infeksjoner. Salvie har også en anti-spasmodisk virkning som reduserer spenningen i glattmuskel, og den kan bidra til å redusere astmaanfall ved når den inhaleres med damp.

Salvie har også vist seg være svettedempende og sammentrekkende og kan med fordel brukes av de som opplever at de svetter mye.

Oppskrift på urteavkok mot overføldig og illeluktende svette:

images-2

Chlorella

Byggresspulver

Salvie

Peppermynte

Brennesle

Lakris rot

Gi urtene, peppermynte, salvie, brennesle, et oppkok i 1 liter vann, ta cirka en ts av hver urt. La de trekke og så avkjøles for å deretter blande halvparten av det avkjølte urteoppkoket med en 1/2 ts chlorella pulver og en 1/2 ts byggresspulver. Drikk en halvliter av drikken morgen og ettermiddag en halvtime før måltider. Salvie vil virke svettedempende, peppermynte vil gi bedre smak, chlorella eller andre klorofyllrike planter, vil hjelpe med å dempe svettelukten og brennesle vil tilføre viktige mineraler og hjelpe kroppens evne til å rense seg.

Husk å drikke masse vann når du går på denne svettedempende rensekuren!

Eterisk Olje Av Salvie

images-3

Den eteriske oljen av salvie har noen egenskaper som ligner på de rosmarin har. Blant annet rosmarins evne til å forbedre hjernefunksjonen og hukommelsen. I en studie med 20 friske frivillige og salvie olje var det funnet merkbare forbedringer når det gjaldt både hukommelse og oppmerksomhet. Som jeg nevnte ovenfor vil oljen blant annet virke både slim og krampeløsende ved inhalering.

I neste innlegg vil jeg dele en oppskrift på en superdigg, vegansk middagsrett med masse salvie!