Hvis jeg spiser hovedsaklig grønnsaker, hvordan får jeg nok proteiner?

indexprot

Som kostholdsveileder anbefaler jeg at man spiser mest mulig økologisk, plantebasert mat. Dette er hovedsaklig av helsemessige grunner. Det innebærer ikke at jeg mener at alle må bli veganere, men de fleste av oss har godt av å inkludere mer vegansk mat i det daglige kosthold. En annen viktig grunn til det er at et plantebasert kosthold er mer bærekraftig.

Jeg får ofte spørsmål om man får i seg nok proteiner hvis man spiser mye grønnsaker, spesielt hvis man er mye fysisk aktiv.

Derfor vil jeg lage en liten serie der jeg snakker nettopp om planteproteiner. I åtte uker fremover vil jeg skrive om noen utvalgte, proteinrike planter. Hver uke vil jeg ta for meg en ny plante og jeg vil dele gode oppskrifter, samtidig som jeg vil fortelle om plantens egenskaper.

indexlegumes

Så hvis du har lyst til å begynne med kjøttfrie dager eller hvis du har lyst på litt matinspirasjon, anbefaler jeg deg å følge med her på bloggen.

Her kommer min oversikt over gode, veganske, proteinkilder:

Kikerter

Mungbønner og Linser

Alger

Hemp

Chiafrø

Nøtter og Kjerner

Spirer

Rå Villris

Neste innlegg i serien Plantebaserte Proteiner vil være om kikerter med noen enkle og lette oppskrifter, perfekte til sommeren.

2 Comments

 1. Tusen takk for at du lager en så flott og informativ blogg:) Har blodtype A og har lest at jeg be ha mer plantebasert kost. Har du tro på ulik mat til ulik blodtype?
  Hvor mye protein trenger man per kg pr dag om man spiser mye plantebasert kost? Veldig forvirret rundt dette:) Må jeg spise kylling og fisk? Klem

  • Hei:)
   Takk for fint spørsmål! Hvor mye proteiner du trenger er veldig individuelt, men generelt må du ha en god del hvis du er mye fysisk aktiv. Det har også mye med hva slags type person du er, blodtype og hvor du har vokst opp. Derfor vil jeg anbefale at du varierer proteinkilden veldig. Generelt anbefaler jeg mest mulig plantebasert kost så lenge du føler at du får det du har behov for av næringsstoffer. En fin proteinrik kilde som er enkel å spise i en travel hverdag er Chlorella og Hemp protein.
   Jeg tror absolutt at forskjellige blodtyper trenger forskjellige typer næringskilder, men det er flere faktorer å ta hensyn til, blant annet genetikk, nærmiljø, hvor man er oppvokst, medisinering for å nevne noen få:)