Plantebaserte Proteiner Del II

Kikerter

Chickpeas Green

Kikerter er en av de grønnsakene i naturen som inneholder mye proteiner. De inneholder opptil 23% proteiner, noe som gjør at de topper listen vår av proteinrike matplanter. Personlig er jeg veldig glad i kikerter siden de har en mild, nøtteaktig smak og jeg syns de metter godt.

IMG_3021Chickpeas anyone?

Kikertene er perfekte i salater og en av mine favorittsalater inneholder blant annet kokte kikerter, hvitløk, litt finhakket rosmarin, soltørkede tomater og oliven. Kombinasjonen en god olivenolje og kikerter er også en personlig favoritt, derfor deler jeg i dag noen enkle, deilige og sunne sideretter som inneholder både kikerter og masse olivenolje. Blandingen av sunt fett og planteproteiner er fin for å stabilisere blodsukkeret i tillegg til at det gir deg langvarig, stabil energi.

Oppskriftene jeg deler i dette innlegget er mine egne og en annerledes vri på den ellers kjente dippen, Hummus. Hummus stammer fra midtøsten og brukes når det serveres småretter, eller meze, som det også heter.

Jeg liker min Hummus litt chunky med litt å bite i, derfor vil denne oppskrift være veldig annerledes enn den du ellers får hvis du bestiller retten på restaurant.

Saras Chunky Hummus:

2 dl Kokte Kikerter

3/4-1 dl Extra Virgin Olivenolje

3 ss Tahin eller Cashewsmør

1 Fersk Hvitløksfedd

Litt Himalayasalt

Sjalottløk

1/2 ts Lønnesirup

Finhakket Persille

Jeg bløtlegger mine kikerter over natten før jeg koker dem i ca 40 minutter eller til de er møre. Så surrer jeg litt finhakket sjalottløk i stekepanne med kokosolje og tilsetter kikertene etterhvert. Jeg syns det blir litt mer smak når jeg gjør det på denne måten. Deretter heller jeg alle ingrediensene unntatt persille i en bolle og moser alt med en stavmikser til blandingen har fått den konsistens jeg ønsker. Som regel tilsetter jeg litt mer olivenolje og noen ganger litt lettstekt spinat. Til slutt topper jeg det hele med litt sorte oliven, finhakket persille og chilliflak.

IMG_3032

Saras Raw Hummus:

2 dl Nyspirede Kikerter

3/4 dl Olivenolje

2 ss Mandelsmør

1 ts Lecithin

2 ss Tørket Gressløk

1 Fersk Hvitløksfedd

1 ts Hvit Miso

1 ts Tamari

Litt Herbamare Urtesalt

1/2 ts Lønnesirup

1/2-1 dl Fint Revet Gulrot

Jeg bløtlegger mine kikerter og bytter vann ofte helt til de begynner å få en liten hale. Det tar ca 2 døgn, etter min erfaring. Jeg lar vannet renne av ertene godt, så moser jeg dem med stavmikser sammen med alle ingredienser, unntatt gulroten, til jeg får den konsistens jeg ønsker. Til slutt rører jeg inn gulroten og topper hummusen med litt friske urter og eller chilli.

Siden jeg bruker mye olivenolje i mine oppskrifter anbefaler jeg at du kjøper en av ordentlig, god kvalitet. Gå til Mathallen, Maschmanns på Skøyen eller en annen delikatessebutikk og smak deg frem til en du liker, du vil ikke angre, jeg lover.

IMG_3029Du kan lage utallige, forskjellige varianter av Hummus, her deler jeg bare to, men verden av kikerter er verdt å utforske, så her er det bare å leke seg frem til den mest smakfulle og sunne oppskriften.