Plante Baserte Proteiner Del III

Mungbønner og linser

green_moong

Både mungbønner og linser har en sikker plass på topplisten blant proteinrike grønnsaker. Disse smakfulle belgfrukter inneholder faktisk så mye som 20-25% protein.

De vil også hjelpe deg med å holde blodsukkeret stabilt. Begge inneholder nemlig langkjedede karbohydrater, i tilleggg til at de er proteinrike. Denne kombinasjonen av proteiner og langsomme karbohydrater vil gi kroppen langvarig og stabil energi. Derfor vil det være perfekt å inkludere både mungbønner og linser i det daglige kostholdet for de som for eksempel har diabetes eller for de som sliter med ustabilt blodsukker.

Dessverre er det noen som får problemer med fordøyelsen eller luft i magen når de spiser linser og bønner.

gas_powered_beans_make_ya_fart_t_shirt-p235177539998382282trlf_400

Jeg har derfor laget en sjekkliste du kan bruke når du lager for eksempel bønner, for å unngå fordøyelsesplager.

1. Unngå å kombinere bønner og linser med melkeprodukter.

2. Unngå å kombinere bønner og linser med animalske proteinkilder, for eksempel kjøtt.

3. Unngå å kombinere bønner og linser med grønnsaker rike på stivelse eller raske karbohydrater, som for eksempel hvitt ris eller poteter.

4. Skyll belgfruktene grundig og bløtlegg dem gjerne over natten, for å så skylle dem igjen.

5. Hvis du koker for eksempel mungbønner lenge, på lav temperatur, opplever jeg at de er enda lettere å fordøye.

6. Jeg kombinerer mine belgfrukter med mye grønnsaker og fett som for eksempel Extra Virgin Kokosolje og Extra Virgin Olivenolje. For meg hjelper det på både blodsukker og fordøyelse.

Oppskrift Mungbønnegryte:

Kok opp mungbønner, som har vært bløtlagt over natten, i vann med grønnsaksbuljong og tørket hvitløkspulver, la stå å småkoke i 20 minutter eller til nesten alt vannet har blitt trukket opp av bønnene.
Skyll bønnene godt og kok opp igjen med nytt vann, akkurat nok til at bønnene er dekket og la stå i minimum 25 minutter til, på svak varme sånn at vannet blir sugd opp og alt har blitt til en slags grøt.
Tilsett masse olivenolje, chilliflak, finhakket hvitløk, litt lønnesirup, masse tørket gressløk og urtesalt.

Jeg serverer som regel gryten med avokado, spirer og litt salat og noen ganger liker jeg å holde det enkelt med bare litt spirer og naturris.

IMG_3124Spirer:

Lag gjerne spirer ved å bløtlegge i ca to døgn, bytt vann ofte. Jeg tar mine spirer når de akkurat har fått seg en liten hale. Spirer er skikkelig næringstette, de inneholder masse vitaminer og mineraler og de er perfekte å ha som tilbehør til for eksempel en salat, med litt pepper, urtesalt og olivenolje på.

IMG_3121Oppskrift Linsegryte:

Linsene bløtlegges i minimum en time, gjerne over natten, men først skyller jeg dem godt. Så dekker jeg dem med vann i en kasserolle og gir dem et oppkok. Hvis du har store fordøyelseproblemer kan det være lurt å bytte vannet etter oppkoket. Jeg tilsetter litt gjærfri buljong fra helios og cirka samme mengde med hvitløkspulver. NB, bare tørket hvitløk, ikke hvitløkssalt. Når denne blanding fått et oppkok senker jeg temperaturen og lar linsene småkoke på lav temperatur i ca 40 minutter. Jeg tilsetter godt med kokosolje og noen ganger litt tomatsaus, for eksempel den fra Helios, på glass hvis jeg ikke har laget egen.

Jeg anbefaler ikke tomatsaus på hermetikk siden tomatene reagerer med metallen og du kan få i deg stoffer kroppen helst skulle vært uten.

Hvis vannet damper bort for fort, tilsetter jeg mer i løpet av koketiden, så her er det bare å følge med.
Til slutt finhakker jeg persille og hvitløk og har det oppi, i tillegg til masse olivenolje, rett før servering. Noen ganger har jeg oppi spinat eller revet gulrot, cirka fem minutter før servering.

Linsegryten pleier jeg å spise med masse avokado, oliven og salat.

IMG_3117Hvis du skal lage linsepostej, vil jeg ha litt mindre koketid og heller steke dem med løk, før jeg moser dem med urter, hvitløk og masse olivenolje. Perfekt som pålegg på for eksempel frøknekkebrød.

Ønsker alle en fortsatt fin uke, deilig med sol her i Oslo!