Pesto, Perfekt Og Sunt Tilbehør Som Passer Til Det Meste!

Pesto er så utrolig godt og kan brukes som tilbehør på nesten alt! Jeg bruker det på ovnsbakte grønnsaker, til salater og selvfølgelig hvis jeg lager pasta. Pesto kan løfte en enkel rett til nye høyder og kan være prikken over i-en når du trenger noe ordentlig godt tilbehør!

Ramsløkpesto

Tradisjonell pesto inneholder ost men jeg holder det mest mulig plantebasert, derfor deler jeg i dag to forskjellige helt plantebaserte oppskrifter. Begge oppskriftene er med en morsom vri, den ene med ramsløk og den andre med moringa.

Purasana Moringa

Moringa har tradisjonelt vært brukt for sine helbredende egenskaper i både India og Afrika i mange tusen år. Moringa inneholder store mengder mikronæringsstoffer, aktive plantestoffer og antioksidanter. I India og Afrika brukes også Moringa mye i matlaging i tillegg til at bladene brukes for sine aktive stoffer. I India brukes også frøbelgene i ulike curryretter, spesielt i det sør-indiske kjøkken får du ofte en curryrett med linser og drumsticks, som frøbelgene til moringa heter.

Sambar med «drumsticks»

En spesiell egenskap moringabladene har er at de blant annet inneholder plantestoffer som kan hjelpe deg å stabilisere blodsukkeret, derfor har moringa ofte vært brukt for å hjelpe de som har problemer med å holde blodsukkernivåene stabile.

Oppskrift Grønn Moringa Pesto

1 Potte basilikum

2 Fedd hvitløk

60g Pinjekjerner

3/4 dl Francisco Gomez Olivenolje

En god klype Purasana himalayasalt

En god klype Naturata urtesalt

1 ts Purasana kokosblomstsukker

1 ss Ferskpresset sitronsaft

1/2-1 strøken ts Purasana moringa pulver

Ha alle ingrediensen i en bolle og mos alt med stavmikser til en jevn blandning. Smak til med mer urtesalt hvis det trengs og nyt den gjerne umiddelbart, for eksempel som tilbehør til en deilig salat.

Ramsløk

Ramsløk er en fantastisk plante som også blir kalt nordens hvitløk. Må ikke forveksles med liljekonvallen som den ligner på, men som også er meget giftig. Den er også rik på både helbredende plantestoffer, mikronæringsstoffer, i tillegg til at den er antibakteriell og har antivirale egenskaper. Tradisjonelt har ramsløk vært brukt innen plantemedisin mot fordøyelsesplager, mot parasitter og for å rense blod, tarmer og mage. Mange ville dyr spiser ramsløk, helt sikkert fordi den skaper et miljø der parasitter ikke trives. De siste årene har ramsløk blitt veldig populær på grunn av sin gode smak og nå har den også blitt mer tilgjengelig. Jeg er veldig glad i smaken av ramsløk og hvis jeg i tillegg kan få i meg mer næringsstoffer og bli kvitt litt parasitter er det helt supert!

Oppskrift Ramsløkspesto

100 g ramsløk

1 Fedd hvitløk

50 g Saltå Kvarn cashewnøtter

3/4 dl Francisco Gomez olivenolje

En god klype Purasana himalayasalt

En god klype Naturata urtesalt

1 ts Naturata lønnesirup

1 ts ferskpresset sitronsaft

Kjør alle ingrediensene med en stavmikser til en jevn blandning og smak til med mer urtesalt hvis det trengs. Jeg serverte min ramsløkpesto med pasta laget av røde linser, ruccola, cherrytomater, strimler av rød løk, artisjokkhjerter og spirer.