Det finnes en veldig enkel måte vi alle kan bidra til å ta vare på miljøet og naturen. I tillegg er det både sunt og helsebringende. Bare ved å ha noen kjøttfrie dager i uken kan vi gjøre mye både for helsen vår, naturen, miljøet og økonomien! I dag deler jeg en superenkel og næringsrik vegansk oppskrift!
Plantebasert Mat For Bedre Helse
Hva med å starte uken med å ha en kjøttfri mandag? Det å spise mer plantebasert har mange fordeler, blant annet gjør det mye for helsen vår! Plantebaserte matvarer er enklere for kroppen vår å fordøye, så lenge maten ikke er altfor prosessert og raffinert. Det å spise veldig raffinert, prosessert og bearbeidet mat er ikke gunstig for helsen vår, uansett om den er basert på veganske eller animalske produkter.
Plantebasert Mat For Naturen Og Miljøet
Et plantebasert kosthold er også mer bærekraftig enn for eksempel et helt normalt kosthold. Med tanke på hvor vi er i dag, utifra et rent miljøperspektiv, burde det være et naturlig valg å inkludere mer plantebasert mat eller kjøttfrie dager i hverdagen for de fleste.
Retten jeg deler oppskrift på i dag er superenkel og går raskt å lage hvis du allerede har ferdigkokte hvite bønner. Den er helt fantastisk å servere med litt avokado og litt salat eller litt kokt quinoa eller hirse hvis du er ekstra sulten. Se tidligere innlegg om quinoa her
Hvite Bønner
Hvite bønner er rike på både proteiner, fiber og mineraler. De har en mild og fin smak, noe som gjør at de egner seg til å serveres med det aller meste av råvarer. De er perfekte til å ha til blant annet salater, supper og gryter og passer godt både til retter med mye krydder og til mildt krydret mat. Jeg har valgt å bruke Saltå Kvarns hvite bønner siden de er økologiske og inneholder mindre rester av plantevernmidler og sprøytemidler.
Grunnoppskrift Saltå Kvarn kokte hvite bønner
Bløtlegg bønnene over natten eller i cirka ti timer. Kok opp vann og bønner, cirka dobbelt så mye vann som bønner, la de småkoke i en time-halvannen. Jeg pleier å tilsette litt grønnsaksbuljong i vannet.
Grunnoppskrift Vegansk Grønn Pesto
En hel potte basilikum
1 Fedd hvitløk
En pakke pinjekjerner
½-1 dl Middle Earth Organic olivenolje
Purasana himalayasalt
Purasana kokossukker
Ta all basilikum og ha oppi stavmikser bollen og tilsett resten av ingrediensene. Kjør alt det er en jevn og fin blanding og smak til med ønsket mengde himalayasalt og kokossukker til slutt. Du kan gjøre den mer flytende ved å tilsette større mengde olivenolje.
Lun Salat Med Hvite Bønner Og Hjemmelaget Grønn Pesto
3 dl Ferdigkokte Saltå Kvarn hvite bønner
Ferdig hjemmelaget grønn pesto
En håndfull finhakkede sorte oliven
Litt Middle Earth Organics Olivenolje
2 dl Økologiske cherrytomater delt opp i båter
Ristede pinjekjerner og hempfrø til topping
Bland sammen alle ingrediensene og server! Bønnene skal være varme sånn at salaten blir lun og toppes til slutt med ristede pinjekjerner.
Denne salaten er enda bedre når det blir lysere og varmere ute!