Hirsesalat Med Sorte Bønner, Mildt, Godt Og Enkelt Å Lage!

Hirse er en mild og lett korntype som er perfekt for deg som ønsker et glutenfritt alternativ til for eksempel pasta!
IMG_8811

Som dere allerede vet liker jeg veldig godt å lage enkle og næringsrike retter og nå på sommeren blir det ofte ulike typer salater. Ikke bare liker jeg å spise salater på sommerhalvåret fordi det er lett og jeg syns det er godt, det er også fordi det finnes så mye mer forskjellige grønnsaker av god kvalitet, nå på sommeren. Det gjør alt så mye enklere!

Dagens salatoppskrift inneholder hirse og sorte bønner, to ting jeg liker godt og som er perfekte å kombinere. Sorte bønner har mye smak og hirse er mildt og kan brukes til alt.

Saltå Kvarn Hirse

images

Hirse er en urgammel korntype som tradisjonelt har vært brukt i mange tusen år. Det sies at hirse har vært en del av kostholdet i Asia og Afrika siden før 4500 bc. Hirse ble ofte brukt som et alternativ til ris eller den ble kokt som grøt, til frokost. Nå er hirse kjent som et godt alternativ til pasta, ris og poteter, akkurat som quinoa. Hirse er også glutenfritt.

hirs

Denne milde kornsorten er rik på enkelte mineraler, blant annet fosfor, mangan og sink, i tillegg inneholder også hirse en god del B-vitaminer. I oppskriften brukte jeg økologisk hirse fra Saltå Kvarn, den er superenkel å lage og siden den er mild på smak passer den til alt, som jeg nevnte ovenfor.

download

Hirse inneholder akkurat som quinoa saponiner som kan virke irriterende på slimhinner, derfor anbefaler jeg at du fjerner disse ved tillagingen.

For å fjerne saponiner koker du opp hirsen, slår av vannet og skyller hirsen godt, før du lager den. Når du skal lage hirsen koker du den bare i godt med vann på middels varme, i cirka 15 minutter. Jeg pleier å skylle den ferdige hirsen i kaldt vann og lar vannet renne av før jeg tilsetter den i maten. Da har jeg sørget for å ha fjernet alt av saponiner.

1 dl hirse gir cirka 3 dl kokt.

Oppskrift Hirsesalat Med Sorte Bønner

IMG_8808

2 dl ferdigkokt Saltå Kvarn hirse

1 dl Ferdigkokte Saltå Kvarn sorte bønner

1 rød løk eller en purre

2 fedd fersk hvitløk

1 dl strimlet nykål

1/2 hjertesalat

En håndfull finhakket persille

3 ss Biona kokosolje

1 ts Purasana kokossukker

1 ss tamari

1/2 ts paprika pulver

1/2 ts chilliflak

Toppes med Middle Earth Organics olivenolje

Fres løk eller purre i stekpanne til det er mykt i kokosoljen, tilsett nykål og bønner, krydder og hvitløk og rør godt. La det surre i et par minutter før du tilsetter hirsen og tamari, la det surre litt til, kun et minutt eller to. Bland alt sammen med salaten og topp det hele med olivenolje og persille til slutt. Retten er best når den serveres lun.