Det å spise sunt og lett er en perfekt måte å gi kroppen en liten pause på. Spesielt nå i disse julebordstider er det viktig å kutte ut mat som gjør det tungt for kroppen.

sunne grønnsaker

Nå er det en stund siden jeg har skrevet på bloggen, rett og slett fordi jeg har hatt mye annet på agendaen min, så nå er det på tide med noe nytt her.

I dag tenkte jeg dele noen enkle tips dere kan bruke nå som vi er midt oppi forjulsstressen.

For mange av oss kan det nå i disse dager bli litt mye med både julegaveshopping, aktiviteter med barn og familie, julebord og jobbforpliktelser. Selvfølgelig er det også mye kos, men noen ganger kan det bli litt for mye av det gode. Vi kjenner ofte selv på kroppen når vi har utsatt den for mye belastninger. Da kan det være lurt å veie opp med litt mer hvile og et kosthold som er lett og næringsrikt.

For noen kan det være så enkelt som å ta en dag eller to med litt lenger søvn og bare flytende og vegansk mat. Jeg gjør det ofte, rett og slett for å nullstille kroppen litt. Da går det ofte i kun grønne drinker, supper og noen ganger deilige salater med godt tilbehør.

Spesielt hvis du føler at kroppen er tung og sliten kan det være lurt å gi den en Time-Out.

Gode tips til minidetox:

Urtete, inkluder gjerne bitre teer som for eksempel løvetann, kjerringrokk og brenneslete. Hvis du blander dem med lakrisrot og mynte smaker det mye bedre. Flere av disse urtene hjelper kroppens avgiftningsprosess, tilfører mineraler og gode plantestoffer.

Grønne drinker og smoothies, er selvfølgelig et must siden de er næringsrike og lettopptakelige.

-Spis kun lettfordøyelige, plantebaserte retter, salater, purèer og supper. Jeg har tidligere delt noen gode suppeoppskrifter og vil dele flere lettfordøyelige og næringsrike oppskrifter fremover.

I det siste har jeg som jeg nevnt i tidligere innlegg spist mye fermentert mat siden jeg kjenner at det er godt for tarmen og fordøyelsen min, i tillegg til at jeg syns det smaker godt. Jeg har også eksperimentert med ulike oppskrifter og noen av dem har blitt vellykkede. Jeg har flere ganger inkludert både hvitløk, rød løk, ingefær og chilli i mine fermenterte grønnsaksoppskrifter og jeg syns de smaker helt fantastisk. Disse oppskriftene er som en fusion av surkål og kimchi, og for meg som liker spicy mat er det helt perfekt.

chilli

En annen ting er at det er ekstra godt for kroppen å få litt hjelp med sirkulasjonen nå som det er kaldt ute. Hvitløk, ingefær og chilli er perfekt å spise nå som vinteren er her og blodsirkulasjonen trenger en liten ekstra boost!

Her kommer et eksempel på hvordan jeg lager en lett og næringsrik salat de dager jeg gir kroppen min en Time-Out.

IMG_4244

Oppskrift på deilig salat med vegansk aioli:

Salatblader

Avokado

Olivenolje

Rød løk

Litt surkål

Litt finhakket cornichons, jeg er veldig glad i den fra Helios.

Finhakket og massert rødkål, masseres med litt salt, hvitløk og olivenolje.

Friske urter som for eksempel persille eller koriander.

Spirer som for eksempel bønnespirer eller brokkolispirer.

Jeg blader alt sammen og topper med litt krydder, chilliflak, nøtter, hempfrø eller gresskarkjerner.

Vegansk Aioli

Denne oppskriften laget jeg til en bok som ble gitt ut for noen år siden og den er en favoritt siden jeg generelt er veldig glad i aioli. Denne versjonen er som sagt vegansk, superenkel og inneholder masse næringsrike fettsyrer som for eksempel Lecithinpulver.

Lecithin er et fettstoff som virker emulgerende, er lettopptakelig for kroppen og som blant annet også er veldig godt for hjernen.

IMG_4242Oppskrift Vegansk Aioli:

1 dl vann

6-7 ss Lecithin pulver

1 fedd fersk hvitløk

4-5 ss god olivenolje

1 ts kokossukker

1 ss sitronsaft

1/2 ts eplecidereddik

1/4 ts Himalayasalt

Bland vann og halvparten av lecithinen med en stavmikser og kjør til den får en kremet konsistens. Tilsett de øvrige ingrediensene og resten av lecithinet og kjør den litt til. Serveres og nytes umiddelbart!

Ønsker alle en fortsatt fin uke!