Oppskrift På Spicy Bønnegryte!

Deler i dag en oppskrift på gryte med sorte bønner og søtpotet, full av deilige smak.

img_6352

NĂĄ som det er høst syns jeg at det er deilig med varme gryter, gjerne med masse krydder og chilli. Oppskriften jeg deler i dag inneholder sorte bønner som er vanlig hverdagskost i Søramerika. Sorte bønner inneholder mye næringsstoffer, blant annet magnesium, folat, fosfor og jern. De er ogsĂĄ rike pĂĄ bĂĄde proteiner og en god del komplekse karbohydrater som gir deg langvarig stabil energi. Sorte bønner er smaksrike, noe som gjør dem veldig egnet til ĂĄ ha sammen med masse deilige krydder.

«Tex Mex» Med Sorte Bønner Og Søtpotet 

En pakke Saltå Kvarn Sorte Bønner bløtlagte over natten

Vann

2 stk Rød løk

6 Fedd hvitløk

4 ss Biona kokosolje

Litt cayenne eller chilli

2 ss Spisskummin

3 ss Røkt rød paprika pulver

2 ss Rød paprika pulver

4 ss Purasana kokossukker

4 ss Tamari

Himalayasalt

2 ss Naturata Grønnsaksbuljong pulver

1 Kallo saltfattig grønnsaksbuljong terning

3 ss Hvitløkspulver

2 ss Sort pepper

1 ss Gurkemeie

2 ss Vitvinseddik

Kok opp de bløtlagte bønnene i vann som dekker bønnene godt, skru ned varmen og la de surre pĂĄ middels varme uten lokk i en halvtime. Tilsett buljongen og hvitløkspulver og eventuelt litt mer vann og la det smĂĄkoke i en halvtime til. Tilsett mer vann hvis det trengs, konsistensen skal være litt sausete, sammen med resten av krydderne, kokosoljen og løken. La det fortsette smĂĄkoke i en halvtime til, gĂĄ tilbake og rør i gryten jevnlig og tilsett mer vann hvis det trengs, dette for ĂĄ unngĂĄ at bønnene blir svidde. NĂĄ tilsetter du hvitløksfeddene, de skal være finhakkede, sammen med kokossukkeret, tamari og vitvinseddik. Noen liker at bønnene er litt harde, men i denne oppskriften koker jeg de til der er litt myke, det er sĂĄnn jeg liker de best. La bønnene surre en halvtime under lokk og sjekk smak og konsistens, ønsker du mer krydder er det bare ĂĄ tilsette, jeg pleier ĂĄ smake til med salt og pepper rett før servering.

Guacamole

2 Hele avokado

1/2 rød løk

1 ts chilliflak

1 ss Limejuice

1/2 ts Purasana kokossukker

Litt urtesalt og pepper

Mos avokadoen grovt sånn at det fortsatt er litt biter, rør i limejuice, kokossukker, urtesalt, pepper og finhakket rød løk.

Noen ganger kjøper jeg økologisk salsa eller så pleier jeg å lage denne:

Salsa

4-5 Tomater

2 ss Middle Earth Olivenolje

En stor neve finhakkede korianderblader

1 ts Vitvinseddik

1 Finhakket chilli med eller uten kjerner

Litt sitronsaft

Litt Purasana kokossukker

Litt Himalayasalt

Litt finhakket Rød løkk og finhakket hvitløk

Hakk tomatene i biter og fjern litt av kjernehuset, rør i resten av ingrediensene og smak til med krydder, eddik og kokossukker.

img_6337

Søtpotet

Ta to hele søtpoteter med skall og ha midt i ovnen på 200 grader i cirka en halvtime, eller til de er møre. Ta de ut, skrell de og ha de i klatter oppi bønnegryten når du serverer den, sammen med guacamolen, cherrytomater, salat, salsaen og tortillachips. Jeg velger tortillachips fra Way Better Snacks, de er økologiske og litt sunnere med spirede korn, uten kunstige tilsetningsstoffer. De inneholder ikke heller og for mye salt eller sukker, pluss at de er veldig gode.