Glutenfri Hjemmelaget Müsli!

Det beste med hjemmelaget müsli er at du kan tilsette de ingrediensene du selv liker, i tillegg slipper du unødvendige mengder sukker og herdet fett.

FullSizeRender

Jeg og dattera min elsker hjemmelaget müsli. Hun elsker å ha müsli som topping på morgensmoothien eller på grøten. Den hjemmelagde versjonen gir en god crunch, inneholder mindre søtstoff og mer næringsstoffer! Vi brukte byggflak, havregryn, bokhveteflak og hel bokhvete som base. Alle ingrediensene er økologiske og biodynamiske kornprodukter.

Bokhvete

Bokhvete er ikke en kornsort uten en urt, som ligner på en kornsort. Den er både glutenfri, mineralrik, fiberrik og lettfordøyelig. I tillegg inneholder bokhvete helsebringende flavonider, blant annet quercitin og rutin. Rutin hjelper blant annet på kroppens evne å ta opp C-vitamin

Quercetin er en sterk antioksidant som blant annet virker hemmende på oksidativt stress. Quercetin er også betennelseshemmende og virker styrkende på blodkarene våre.

Bokhvete skylles i varmt vann før tilberedning for å fjerne fargestoffet fagopyrin, et stoff som kan irritere følsomme slimhinner. Greit for de som har irritabel tarm, ulcerøs colitt eller crohns å vite.

For at bokhveten skal få den deilige og «crispy» konsistensen som er så perfekt i müsli måtte vi først bløtlegge den, deretter skylle den godt og så riste den lett i ovnen. Resultatet er både crispy og smakfullt, noe som gjør at den kan tilsettes i mye annet godt, som for eksempel energibarer og sjokolade.

Oppskrift Hjemmelaget Müsli

IMG_8192

1 ¼ dl Ristet hel Saltå Kvarn bokhvete

1 ¼ dl Bokhvete flak eller andre glutenfrie flak

1 dl Havregryn eller glutenfrie havregryn

1 dl Valnøtter i biter

1 dl Pekannøtter i biter

½ dl Saltå Kvarn gresskarkjerner

1 ss Purasana kokossukker

3-4 ss Smeltet Biona kokossmør

1 klype Purasana himalayasalt

½ dl Saltå Kvarn kokosmasse

2 ss Naturata lønnesirup eller honning

1 ts Naturata vaniljepulver

En klype kanel

En klype kardemomme

3 ss Vann

1 dl Purasana hvite mullbær

4 Finhakkede tørkede Saltå Kvarn fiken eller tørket frukt etter ønske.

Bløtlegg hel bokhvete i 2 timer, deretter skylles bokhveten godt og ristes i ovnen på 200 grader, til den er gylden og litt ”crispy”, cirka 10 minutter. Sett til side.

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt kokossmøret og bland sammen med vann og lønnesirup eller honning, til en jevn røre. Hell røren over de tørre ingrediensene og bland til alt er godt dekket av røren. Hell alt over på en bakeplate og plasser i midten av ovnen på 200 grader. Rør i müslien etter cirka fem minutter og bak den i cirka 10-12 minutter, den skal være lett gylden når den er ferdig. Ta ut platen og la den bli helt nedkjølt. Bland den sammen med den ristede bokhveten, hakkede tørkede fiken og mullbær, før den helles over på glass.

IMG_8194