Detox

Detox

 

nytt år

Mange av oss starter året med en detox. Vi har alle våre grunner men de fleste av oss er enig om at det er lurt å starte året med å gi slipp på det gamle.

detox

Hva er detox?

Detox handler om det å gi slipp på det vi ikke lenger trenger, det gamle og det som har hopet seg opp og belaster oss. Det handler om å sette kroppen inn i en tilstand der den kan gi slipp på akkumulerte belastninger og hvis det skal gjøres effektivt er det lurt å gjøre det på flere plan. Det aller beste er å detoxe med hjelp av å både inkludere lett aktivitet som stimulerer sirkulasjonen, ved å kutte ut belastende vaner og matvarer og i tillegg detoxe emosjonelt og mentalt. Du kan også bruke planter, urter og supermat som redskaper for å gjøre detoxen dypere og for å fokusere mer på enkelte organer.

Hvorfor detox?

Når det gjelder hvorfor vi i det hele tatt burde gjennomføre en detox så finnes det utallige mange grunner til det. Personlig syns jeg det burde gjøres litt hver dag eller i hvert fall regelmessig hver uke, akkurat som med den daglige tannpussen.

I dagens samfunn blir vi utsatt for mye kjemisk avfall, tungt belastende stoffer, matvarer og mye annet som vårt enzymsystem ikke kan bryte ned og skille ut. Vi blir også utsatt for mye stress og press, som også belaster kroppen. Det å ta en detoxkur innimellom, helst jevnlig er en måte å opprettholde en god balanse i kroppen.

Detox vil, som jeg nevnte ovenfor, kunne hjelpe deg å rense ut skadelige stoffer som har akkumulert seg i kroppen. Stoffer vi får i oss hver dag og som etterhvert kan skape store ubalanser på sikt. Noen av disse stoffene er for eksempel tungmetaller, nervegifter, plantevernmidler, plastikk og hormonforstyrrende stoffer. Vi vet veldig lite om hvordan disse egentlig påvirker kroppen vår, spesielt hvis de reagerer med hverandre og danner nye, skadelige kjemiske forbindelser i kroppen, den såkalte cocktaileffekten. Det vi vet er at mange av disse stoffene kan være spesielt utfordrende for hjernen, nervesystemet og hormonsystemet på sikt. Men selvfølgelig vil opphopninger av disse stoffer gå utover hele kroppen. Med andre ord en vedlig god grunn til å ta en opprydding innimellom. Det innebærer også at detox er noe av det beste du kan gjøre for å forebygge livsstilssykdommer, som ofte kommer av akkumulerte belastninger, som hopet seg opp i kroppen over tid.

Det aller viktigste å tenke på når du skal gjennomføre en detox:

Kutt ut det som virker belastende, det kan være relasjoner, matvarer, ting du har vært engasjert i som ikke lenger føles bra ut for deg. Det er ikke bare fysisk avfall som hoper seg opp og belaster kroppen. Følelser og tanker belaster også kroppen vår og påvirker blant annet hjernen, nervesystemet, tarmfunksjonen og hormonsystemet. Noe som etterhvert vil gå utover hele kroppen. Ikke vær redd for å gi slipp på det som ikke er bra, så lenge du gjør det i din egen takt og inkluderer noe som er bedre vil du kunne opprettholde en god balanse underveis.

junk

Dette er også en måte å bli bedre kjent med seg selv, hva er det som skaper genuin glede i livet ditt og hva er det som skaper livskvalitet?

Individualitet

Vi har alle vår egen vei, i dagens samfunn er det mange muligheter og da er det begrensende å sammenligne seg med andre. Bare fordi noe funker og føles bra ut for andre betyr det ikke at det er bra for deg! Utforsk og kjenn etter hva som passer for deg. De fleste av oss vet veldig godt innerst inne hva som er viktig og riktig. Men det krever en emosjonell tilstedeværelse og at du er ærlig med deg selv og at du tør å kjenne etter. Hvis du ønsker å skape en positiv forandring er det viktig å inkludere mest mulig av det som gir deg næring og glede og gradvis kutte ut det som ikke lenger fungerer for deg.

Fysisk Detox:

Mange detoxer ved å drikke mindre kaffe og alkohol, noen ved å kutte ut sukker og spise mindre kjøtt og jeg mener at for noen vil kun dette være effektivt. Ved detox er det også viktig med fysisk aktivitet som stimulerer sirkulasjonen, for eksempel yoga, dans og eller løping. Her er det bare å velge det som passer best for deg.

12068639_1631690813753266_8354460608345888231_o

Du kan også bruke temperaturforskjell for å stimulere lymfesirkulasjonen, for eksempel ved å dusje både kaldt og varmt. Badstue og kulde er også fint og for noen er det å svette litt veldig effektivt. Så lenge du sørger for å inkludere nok mikronæringsstoffer og at du tilfører kroppen tilstrekkelig med væske sånn at balansen i kroppen opprettholdes.

images

Eteriske Oljer

Ved å smøre inn kroppen med eteriske oljer når du er i badstue eller når du er i fysisk aktivitet, kan du optimalisere utrensningsprosessen. Du vil også kunne sette i gang utrensningen lokalt, for eksempel i ledd der det har dannet seg syreopphopninger, ved å smøre inn enkelte områder med eteriske oljer som virker utrensende og stimulerende. Einerbær, rosmarin, ingefær, sort pepper og kanel er noen eksempler på oljer som stimulerer både sirkulasjon og detox.

 Mat

greens

Ved å holde det enkelt skaper du det beste forholdet for at kroppen skal kunne rense ut mest mulig. Du kan lese mer om det å holde det enkelt her: https://blogg.sarachacko.no/gi-kroppen-en-pause/ 

Jeg har nevnt det før og gjentar gjerne, grønnsaker og flytende mat fordøyes raskest. Det beste er å spise mest mulig grønt og minst mulig tungt fordøyelig mat. Ønsker du et spesialtilpasset detoxprogram kan du bestille en konsultasjon hos meg ved å sende meg en mail på sara.m.chacko@gmail.com. I programmet vil jeg inkludere både urter og supermat som vil hjelpe deg å detoxe på en effektiv og balansert måte.

Supermat

Næringsrike matvarer som er enkle å fordøye hjelper kroppen å gi slipp på avfallsstoffer som har hopet seg opp i kroppen. Disse næringsrike og lettfordøyelige matvarene er det vi kaller supermat. Spesielt alger og gress safter er supre redskaper siden de også stimulerer kroppens renseorganer.

Emosjonell Detox

For at du skal kunne gi slipp på det som belaster deg emosjonelt og mentalt er det viktig at du gir deg selv tid, ro og stillhet sånn at du kan sortere, gi slipp på og forandre på ugunstige, emosjonelle mønster. Det å være i stillhet og gå til en terapeut for å bearbeide følelser og tanker er perfekt når du skal gjennomføre en detox. Det er også en perfekt måte å reflektere over det du ønsker å skape og beholde i livet ditt.

A-4 Sara ski