Sommeren er i gang for fullt og med den er det mye deilig sommermat! En av mine absolutte favorittilbehør til plantebasert sommermat må være hummus. Perfekt som dip til gulrot, agurk og selleri staver, eller som siderett til sommersalater. Det er bare å servere hummus til alt!
I helgen som var lagde jeg mat til en stor gjeng og en av favorittene på bordet var hummus. I dag deler jeg oppskriften på en klassisk hummus, altså grunnoppskriften og min vri på retten ratatouille!
Det finnes utallige varianter og versjoner av hummus, med for eksempel grillet aubergin, grillet paprika og rødbeter. Men i dette innlegget har jeg som sagt valgt å dele en enkel men superdigg og klassisk versjon, av denne populære sideretten. Så kan du velge selv hva du har lyst til å smaksette den med!
Kikerter
Kikerter har opptil cirka 20% protein, 12-13% kostfiber og inneholder i tillegg, godt med B-vitaminer, kopper, fosfor, jern, zink og mangan. Jeg har tidligere skrevet om kikerter her
Grunnoppskrift Kikerter
Skyll kikertene godt i kaldt vann og bløtlegg de i cirka 10-12 timer. Skyll kikertene på nytt, ta en del erter og to-tre deler vann og kok i cirka 1-1 ½ time.
En dl kikerter gir cirka 3 dl kokte kikerter.
Monki Tahini
I denne oppskriften har jeg valgt å bruke en økologisk tahin fra Monki. Den er smaksrik og har en fantastisk kvalitet! Den inneholder kun ristede sesamfrø og du kan selv velge om du vil ha med eller uten salt, jeg valgte uten og tilsetter heller salt selv.
Hummus
Gir 4 dl ferdig hummus
3 dl ferdigkokte Saltå Kvarn kikerter
½ dl Monki tahini
En halv hakket løk
2-3 fedd finhakket hvitløk
2-3 ss sitronsaft
En klype Naturata urtesalt
½ ts Purasana kokossukker
3-4 ss Middle Earth Organics olivenolje
3-4 ss finhakket persille
En klype chiliflak
Varm opp kikerter, hakket løk med en dl vann, la småkoke i 10-15 min.
Mos kikertene, løken og litt av vannet og resten av ingrediensene med en stavmikser til en jevn masse. Rør hele blandingen godt sammen med olivenoljen og topp det hele med chiliflak og persille.
Ratatouille
I tillegg til hummus lagde jeg min egen ovnsbakte versjon av ratatouille, den ble kjempegod! Enkel var den også, det eneste som tok litt tid var steketiden og kuttingen av grønnsakene!
Oppskrift Saras Ovnsbakte Ratatouille
En squash
En aubergine
6 Tomater
2 Søt rød paprika
3 Rød løk
6 Fedd hvitløk
En neve friske urter, jeg brukte estragon, persille, basilikum, rosmarin og timian, (litt mindre av de rosmarin og timian enn de andre)
To-tre ss Biona kokosolje
To spiseskjeer Francisco Gomez Extra Virgin Olivenolje
To klyper Purasana Himalayasalt
En klype sort pepper
To spiseskjeer finhakket frisk estragon til pynt
Begynn med å skiva alle grønnsakene i tynne skiver.
Deretter legger du dem i en stor form, pent, på en rekke, om hverandre. Spar halvparten av auberginen til å dekke formen. Legg også hvitløk og urter inni mellom lagene av grønnsaker. Topp det hele med kokosoljen og salt og pepper.
Dekk formen med aubergine litt her og der, siden de smaker best ordentlig grillede. Sett ganske langt ned i ovnen på 175 grader i 25-30 minutter, deretter tar du formen ut og rører litt i grønnsakene og setter de tilbake i ovnen på 90-100 grader i 45-50 minutter.
Topp grønnsakene med litt frisk estragon og olivenolje, eventuelt litt mer salt hvis det trengs. Server grønnsakene varme med for eksempel en quinoasalat, hummus og eller persilledressingen jeg la ut tidligere her !