Det Beste Med Vinteren, Varm Kakao!

Jeg fortsetter tråden med varme, deilige og sunne drikker, her på bloggen. Noe av det aller beste med vinteren er å sette seg ned og nyte en rykende varm kakao. 

images-2

Som mange av dere vet elsker jeg kakao, jeg elsker smaken av kakao og sjokolade! Jeg begynte å lage rå sjokolade allerede for åtte år siden. Jeg var nok en av de aller første i Norge som lagde min egen rå sjokolade. Siden da har mine oppskrifter og preferanser utviklet seg og de oppskriftene jeg lager nå er litt mer komplekse enn det de var før. Men noen ganger er det enkle det beste og derfor vil jeg dele en superenkel, sunn og næringsrik varm kakao. Perfekt å drikke på kvelden når du har lyst på noe godt.

fullsizerender-1

Hvorfor Rå Kakao?

Forskjellen mellom vanlig kakao og rå kakao er at rå kakao er basert på tørkede, ikke ristede kakaobønner. Det vil si at kakaobønnene ikke blir utsatt for temperaturer over 42 grader og alle de næringsstoffer og plantestoffer som kakao inneholder vil fortsatt være aktive. I vanlig kakao som du får kjøpt overalt brukes det prosesserte og oppvarmede kakaobønner, dette gjør at mesteparten av de gunstige næringsstoffene som finnes i kakao, vil bli ødelagte. Vi skryter sånn av at det er sunt å spise sjokolade, jeg er til en viss grad enig hvis du nyter den for smakens skyld. Men hvis du tar en nærmere titt på næringsinnholdet i sjokolade, er jeg ikke like enig i at sjokolade er sunt.

imgres

Lag Din Egen Sjokolade

Vanlig sjokolade inneholder som regel prosessert kakao (med lite næringsstoffer og plantestoffer), herdet fett og mye sukker. Hvis du bruker rå kakao og lager din egen sjokolade kan du skreddersy smaken etter dine behov og leke deg frem til den perfekte oppskriften. Som jeg nevnte ovenfor inneholder rå kakao store mengder mikronæringsstoffer, masse gunstige plantestoffer og antioksidanter. Dette er noe du ikke vil få i deg hvis du spiser vanlig sjokolade.

Food Of The Gods

images

Aztekene kalte kakao for the food of the Gods og det er grunn til det. Rå Kakao er en av de mest komplekse plantene i naturen når det gjelder plantestoffer, kakaobønnene inneholder over 700 kjente plantestoffer! Rå kakao inneholder blant annet store mengder av magnesium, jern og krom.

Du blir glad av kakao! Rå kakao inneholder anandamide som også kalles «the bliss molecule», det kan sammenlignes med den følelsen du får etter at du har praktisert yoga eller meditert. Noen andre kule plantestoffer rå kakao inneholder er kjærlighetshormonet PEA eller phenyletylalamin, som kroppen produserer når du er forelsket. Rå kakao stimulere også produksjonen av serotoniner, som kroppen ellers produserer når du har trent hardt eller lenge.

Litt av en pakke ikke sant?  Jeg anbefaler alle å spise litt rå kakao, spesielt på vinteren, da vi ofte opplever et underskudd på velværehormoner.

Kakao inneholder også en rekke flavonider, en form for antioksidanter, som blant annet virker gunstig på hjerte-og blodkar systemet.

Hvordan Lager Jeg Min Egen sjokolade?

Du kan velge å tilsette masse sunne, gode og næringsrike ingredienser i din sjokolade, som for eksempel kokosolje, kakaosmør, kokosmelk, nøttesmør, hva enn du måtte ønske. Jeg pleier å tilsette det som får sjokoladen til å smake akkurat sånn som jeg vil ha den.

Jeg har tidligere delt en oppskrift på rå sjokoladekake her .

Varm Kakao

Når du lager varm kakao vil noen av næringsstoffene i kakaoen bli borte siden du varmer den opp, men det vil fortsatt være masse igjen så lenge du kontrollerer temperaturen og kakaoen ikke blir altfor varm. Jeg tilsetter ofte litt Four Sigma/Foursigmatic Reishi eller Chaga i min kakao, for å booste næringsinnholdet. Se tidligere innlegg om reishi her .

img_7526

Oppskrift Varm Kakao

2,5 dl Ecomill mandelmelk med vanilje

2 ss Purasana kakaopulver

2-3 ss Purasana kokossukker

1/2 ss Biona kokosolje

1 ss Biona Cocobliss koksossmør

Litt Purasana himlaya salt

1 ts Naturata vaniljepulver

1/2 pose Foursigmatic Reishi

Først rører jeg ut pulveret i litt av mandelmelken til det er løst opp, så varmer jeg opp blandingen og tilsetter resten av ingrediensene. Jeg lar det ikke koke uten holder temperaturen til at det akkurat begynner å dampe litt av blandingen. Så kjører jeg blandingen med stavmikseren for å få den litt mer creamy og fluffy. Kokossmøret gjør at den blir rikere, men kan sløyfes. Noen ganger tilsetter jeg også litt chilli, ingefær, lønnesirup, kanel eller appelsinskall for smakens skyld.

Nytes umiddelbart!