Mat, helse og livsstil

Den Tradisjonsrike Og Medisinske Soppen Chaga

Soppen Chaga som vokser på trær har oppnådd masse popularitet de siste årene.

Det er ikke så rart at denne urgamle kilden til medisin har dukket på nytt, Chaga er nemlig utrolig rik på helsebringende plantestoffer.

Inonotus_obliquus

Medisinske Sopper

Mange av dere som kjenner meg vet at jeg er en fan av det som kalles medisinske sopper. Det høres litt suspekt ut, jeg vet, men dette er sunne råvarer som tradisjonelt har blitt brukt for sine helbredende egenskaper i mange hundre, kanskje tusen år, nettopp på grunn av at de inneholder så enormt mye aktive plantestoffer. De fleste medisinske sopper vokser på trær. Jeg vil ikke anbefale å spise dem, selv om noen av dem kan spises fordi for eksempel Chaga og Reishi er laget av kitin, det samme stoffet som krabbeskjell og hummerskjell er laget av. Det innebærer at de er for harde for oss mennesker å fordøye. Istedenfor anbefaler jeg at du koker te på dem eller at du får tak i ekstrakter i pulverform som du blander i drikke eller spiser.

Noen kjente medisinske sopper er blant annet Chaga, Reishi, Cordyceps og Lions Mane. De to sistnevnte er ennå ikke klarerte av mattilsynet her i Norge og derfor vil de være litt vanskelige å få tak i. For å gjøre det enkelt har jeg valgt å skrive om de som er lettest å få tak i her i Norge, nemlig Chaga og Reishi.

Chaga

Personlig er jeg veldig glad i Chaga, jeg liker den bitre smaken, den gir meg litt energi, men det er en god, stabil energi som ikke virker altfor stimulerende. Den demper også søtbehovet, og bitterstoffene i soppen stimulerer fordøyelsen, noe jeg også setter stor pris på. Nå som det nærmer seg høst og vinter er jeg også veldig glad for at den også virker styrkende på immunforsvaret.

IMG_6186

Her er et bilde av tre av mine favoritter, grønnsaksuppe, kokosvann og chaga, perfekt måltid!

IMG_6250

Litt Om Chaga

Som jeg nevnte ovenfor har Chaga vært brukt for sine helsebringende egenskaper i mange hundre, kanskje tusen år. Den kalles for kongen av soppene og ble brukt i både Kina, Russland, her i Skandinavia og av de Nord Amerikanske indianerne. Den vokser på bjørk og er lett å finne ute i skog og mark. Mange jeg kjenner har vært å funnet chaga i skogen, noe alle kan gjøre, for å tørke og lage te.

Fordeler med Chaga

Mange av dere vet kanskje at en sopp virker som en svamp i naturen. Hvis det er mye avfallsstoffer i området soppen vokser i vil den også inneholde store mengder avfallsstoffer. Viktig å huske på når du er ute og plukker sopp selv.

Noe av det fine med sopper som vokser på træer er at treet vil virke som et filter for soppen, det innebærer at soppen vil være renset for mye av de avfallsstoffene den ellers vil inneholde hvis den vokste direkte på bakken.

Chaga har mange helsebringende egenskaper, den er mineralrik, den inneholder blant annet immunstyrkende betaglukaner og polysakkarider, SOD superoksid dismutase, betulin og betulinsyre. Disse ulike plantestoffene i Chaga har mange egenskaper, de virker blant annet virushemmende og kan virke både krefthemmende, tumorhemmende, i tillegg til at de virker stabiliserende på blodsukkeret. De strukturerte polysakkaridene i Chaga er også gunstige for hjerte og karsystemet. Chaga er også veldig rik på både antioksidanter og bitterstoffer og den er en adaptogen urt, noe som innebærer at den virker styrkende på kroppens evne til å håndtere stress.

Utvinning Av Plantestoffene

For å få mest mulig plantestoffer ut av Chaga er det optimalt å dobbeltekstrahere, det innebærer at stoffene må utvinnes gjennom både alkoholuttrekk og oppvarming. Men du vil likevel få en god del ut av chagaen av å bare tørke den og koke te.

Så her glad blir du når du lager smaksprøver med Chaga!

IMG_5403

Dobbeltekstrahert ekstrakt av Chaga Fra Foursigmatic

Personlig har jeg vært veldig fornøyd med kvaliteten og enkeltheten i Foursigma/Foursigmatics Chaga. Første gangen jeg prøvde den var for tre år siden og jeg har brukt den jevnlig siden. Jeg blander den i både te og i det jeg kaller Super Potions, som jeg vil skrive mer om i et annet innlegg. Foursigmatics Chaga kommer i porsjonsposer, i pulverform og er enkel å ha med overalt. Det fine med den er at den er så konsentrert at du bare trenger en halv pose per tekopp. Jeg liker også at den er litt bitter, syns du det blir litt vel bittert kan du blande den med lakrisrot te, for bedre smak. Hvis du har problemer med høyt blodtrykk vil jeg unngå lakrisrot, da kan du heller blande den med mynte eller rooibus te.

Foursigma/Foursigmatics Chaga får du kjøpt i alle helsekostbutikker.2 thoughts on “Den Tradisjonsrike Og Medisinske Soppen Chaga”

 • Eg vil kjøpe Lions Mane drikk eller tabletter, men har problemermed kjøp av dette her i norge!! Kan du hjelpe meg? Har kjøpt på iHerb, men toll var veldig dyrt!!

  • Hei:)
   Dessverre er det vanskelig å få tak i her i Norge. Jeg skulle ønske det var lettere, men eneste alternativet er å bestille på nett.
   Beklager at jeg ikke kunne bidra mer.
   Vennlig hilsen,
   Sara

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *