Deilige Og Næringsrike Quinoa!

Dagens innlegg er dedikert til et av mine favorittkornsorter, nemlig quinoa!

883673218396390

De siste årene har quinoa blitt både populært og kjent, det er et perfekt valg for de som ønsker å tilføre en næringsrik og lettfordøyelig kornsort i det daglige kostholdet.

(Bilde ovenfor er tatt fra norskquinoa.no)

Opprinnelse

Quinoa er fra Sør Amerika og har tradisjonelt vært brukt der i mange tusen år. Det sies at quinoa kommer fra området rundt Andesfjellene og at befolkningen begynte å dyrke quinoa mellom 3000 til 5000 år BC. De har til og med funnet arkeologiske funn av quinoa fra flere gravkammer i området Tarapacá, Calama og Arica i Chile, og i ulike områder i Peru.

Næringsinnhold

For å være en kornsort inneholder quinoa en høy prosent protein, nemlig cirka 16,5 %. Denne smakfulle kornsorten er også glutenfri, det vil si at den vil være mindre belastende på tarmsystemet enn noen av de aller vanligste kornsortene våre.

Quinoa er også rik på mineraler, i tillegg til at den er proteinrik for å være en kornsort, noe som burde gjøre den en selvfølge i det daglige kostholdet.

table3 Ovenfor er en tabell som sammenligner mineralinnholdet i ulike typer korn. Denne tabell har jeg har tatt fra FN side om quinoa, her.

Bruk

Quinoa er et perfekt og mer næringsrikt alternativ til både pasta, ris og potet. Jeg bruker det som regel i salater, noe som gjør salaten både mer mettende og næringsrik. Quinoa har en mild smak og kan være litt bitter, men det finnes flere triks du kan gjøre for å heve smaken litt. Du kan også lage grøt av quinoa hvis du i tillegg tilsetter litt kokosolje vil du få en bra start og du vil ha en langvarig stabil energi helt frem til neste måltid.

Typer Quinoa

Det finnes flere ulike typer quinoa, den aller vanligste typen er hvit og det er også den som har mildest smak. Den er også litt mykere enn de andre typene, rød og svart quinoa. Både rød og svart quinoa har litt mer smak og de blir også litt mer «crispy», eller al dente, når de er ferdigkokte. På grunn av fargene inneholder også både sort og rød quinoa inneholder flere ulike plantestoffer.

Allergener

For de som har veldig følsomme tarmer og slimhinner anbefaler jeg å skylle quinoaen godt etter at den er kokt. Quinoa inneholder nemlig et såpelignende stoff, saponiner, som kan skape friksjon i tarmslimhinnene. Dette er ikke farlig men det kan være lurt å tenke på hvis du for eksempel har Crohns eller Ulcerøs Kolitt.

Saltå Kvarn Quinoa

Det svenske økologiske og biodynamiske merket Saltå Kvarn har alle tre typene og de får du kjøpt i helsekostbutikker og i spesialforretninger. Jeg er veldig glad i alle tre typene, men bruker oftest den røde eller den sorte quinoaen, fra Saltå Kvarn. Jeg bruker de ofte i matlagingen både hjemme og på jobb.

img_6802

Norsk Quinoa!

Hurra! Endelig har også norsk quinoa blitt tilgjengelig, her kan du lese mer om lokalprodusert quinoa!

Oppskrift På En Enkel Og Deilig, Vegansk Quinoasalat

2 dl ferdigkokt sort quinoa

Tahin og tamari dressing

Hjertesalat

Avokado

Cherrytomater

Strimlet rød løk

Først koker jeg quinoa, skyller og avkjøler den. Så freser jeg litt sjalottløk med salt og pepper, i godt med kokosolje. Så rører jeg i den ferdigkokte quinoaen og smaker til med litt mer krydder. Jeg lar den ligge i pannen og hvile når jeg lager min dressing.

Tahin og tamari dressing

Først tar jeg cirka to ss tahin, 1-2 ts tamari, 1 ss lønnesirup, et fedd fersk hvitløk og cirka 1/2 dl olivenolje. Dette kjører jeg i stavmikser til det er helt jevnt, så tilsetter jeg litt chilliflak og smaker eventuelt til med litt mer krydder, lønnesirup og olivenolje. For å gjøre dressingen litt mildere kan du også tilsette en ts Lecithin. Jeg bruker en kjempedeilig og smakfull, økologisk olivenolje fra Middle Earth Organics og økologisk tahin fra merket Monki/Horizon. Begge typer får du kjøpt i helsekostbutikker og i butikker som spesialiserer seg på økologiske matvarer og delikatesser.

Jeg legger hjertesalaten i bunn og heller over min lune quinoa så topper jeg alt med de resterende grønnsakene og dressingen.

img_6071

Superenkelt, godt og næringsrikt!