Deilig Og Sunn Sommer Mat Artisjokk

I dag deler jeg en av mine absolutte favorittretter!

IMG_3188

Helt siden jeg var liten har jeg elsket kokt artisjokk, min mor lagde det ofte på sommeren som forrett. Den er fortsatt en av mine favoritter og det er veldig enkelt. I hverdagen har de fleste av oss dårlig tid og kjappe, sunne løsninger er gull verdt. En av grunnene til at jeg startet med grønne drinker!

Du kan også lage artisjokken som en forrett eller et mellommåltid når du ikke er så sulten, det er jo tross alt ikke så mye mat i en artisjokk. Men det er superenkelt, det eneste er at det noen ganger må man ha litt lenger koketid enn beregnet, det kommer an på størrelsen på artisjokken eller hvor kompakt den er. Men det er som regel bare snakk om ti minutter mer eller mindre.

Artisjokken inneholder masse sunne plantestoffer. Den har blant annet blitt tradisjonelt brukt innen plantemedisin for å støtte både leverfunksjonen og tarmbakteriebestanden. I tillegg inneholder den en del bitterstoffer som er fint for fordøyelsen. Den bitre smaken i artisjokker varierer veldig fra gang til gang. Det kan være mange grunner til at en artisjokk utvikler bitterstoffer, jeg syns det er godt med både en mild og bitter variant. Som regel, for de fleste smaker de nok ganske likt.

Personlig elsker jeg å spise kokt fersk artisjokk, mest på grunn av smaken og for meg er det perfekt sommermat. I tillegg er det en supert å servere kokt artisjokk når du har gjester over på middag. Måten man spiser artisjokken på er perfekt egnet til sosialt samvær, siden du plukker et og et blad av gangen fra den kokte grønnsaken og dypper i noe godt. De fleste bruker smør, salt og pepper men jeg bruker også en god olivenolje, litt salt, litt fersk hvitløk, persille og bittelitt lønnesirup, alt finhakkes og blandes sammen. Den litt søte smaken fra lønnesirupen passer godt til bitterheten i artisjokken.

Det eneste du gjør er å skylle eller legge artisjokken i vann, sånn at den vaskes litt, så koker du opp vann i en kjele som gjør at mesteparten av artisjokken dekkes av vannet. Den skal koke i mellom 30-45 minutter, til bladen lett slipper fra «stammen».

Sånn ser den ut når den er kokt.

IMG_3195

Sett artisjokken på en tallerken med dipp og et fat ved siden av. Du plukker av et blad og spiser det lille som satt fast i stammen til artisjokken.

IMG_3192

Dette fortsetter du med til du kommer inn til kjernen og det ikke er noe igjen å spise på bladene. Plukk vekk de resterende småbladene til du kommer til «håret» lengst inn. Dette skraper du av sånn at du kan nyte den gode kjernen/bunnen til slutt. Det beste kommer til sist og jeg syns det smaker himmelsk.

Nyt sommeren!