Mat, helse og livsstil

Super Potions

Super Potions er min nye hang-up! 

Super Potions er den aller siste trenden innen helsekost og plantemedisin og selv om de ennå ikke er så kjente her i Norge, har de begynt å bli skikkelig populære på vestkysten i statene.

images-3

For litt over fire år siden kom jeg og min venninne, Trine Berge, ut med boken Supersmoothies. I over 17 år har jeg laget Supersmoothies og grønne drinker og etterhvert får du lyst til å drikke noe annet. Jeg spiser selvfølgelig fortsatt greens, som regel kun i vann, men jeg har lenge hatt behov for å lage noe nytt, noe helt annet.

FullSizeRender

Bulletproof Coffee

En dag for noen år siden fikk jeg høre om Bulletproof Coffee. Det er sikkert 12-13 år siden jeg sluttet å drikke kaffe, siden jeg ikke tåler koffein. Jeg føler meg fort overstimulert og følelsesbedøvet, når jeg først drikker det, litt som en gira robot, hvis jeg skal overdrive. Etterpå blir jeg irritert og gretten. Jeg skjønner veldig godt de som liker kaffe og jeg ser at man kan få gjort unna mye når man drikker det, så hvis du tåler det, gratulerer!

Da jeg fikk høre om Bulletproof Coffee fikk jeg selvfølgelig veldig lyst til å prøve det. Jeg testet og endte dessverre opp med å få nesten den samme opplevelsen jeg får med vanlig kaffe. Bulletproof  Coffee lager du av en spesiell kaffe som er av veldig god kvalitet og den inneholder ikke de skadelige stoffene som kaffe vanligvis inneholder. Jeg vil skrive litt mer om dette og Bulletproof Coffee her på bloggen en annen gang. I denne varianten av kaffe tilsetter du en spesiell type kokosolje, smør og noen ganger collagen. Dette er blant annet for å få en mer langvarig stabil energi, få mer næring i kaffen og for å dempe den negative effekten som koffein faktisk har på nervesystemet.

Kaffe er da fortsatt utelukket, men siden jeg drikker veldig mye te, spesielt på høsten og vinteren, tenkte jeg at jeg kunne lage en tebasert variant. Jeg lager den med medisinske sopper, kakao og urter, istedenfor kaffe. Jeg satte i gang og eksperimenterte med ulike, ingredienser og kom til slutt frem til noen skikkelig gode kombinasjoner.

IMG_6360

Super Potions

Jeg kaller denne varianten med te og urter for Super Potions fordi det er akkurat det de er! På vestkysten i USA har det blitt populært å lage varme drikker med urter og medisinske sopper og de kalles for Super Potions. Jeg fant egentlig bare opp mine egne versjoner av denne varme superdrikken.

Mitt mål var å lage noe skikkelig deilig, en sunn nytelse som gir deg ekstra næringsstoffer, en langvarig stabil energi og masse helsebringende plantestoffer. Det er som en supersunn og næringsrik variant av varm kakao eller Chai te og det åpnet opp en ny verden for meg.

Hvordan Lager Du En Super Potion?

Det aller viktigste du må tenke på når du skal lage en Super Potion er å at du må holde deg til næringsstoffer som tåler temperaturer over 40 grader. Mange urter, medisinske sopper og noen kilder til mettet fett og proteiner tåler høye temperaturer. Jeg lager som regel en Super Potion med en temperatur på ca 70 grader, på den måten sørger jeg for at mange antioksidanter og andre plantestoffer fortsatt vil være aktive i drinken.

Når jeg lager Super Potions tenker jeg alltid på basen først. Jeg velger kombinasjoner av urteteer basert på smaken og egenskapene de har og selvfølgelig hva jeg har behov for. I mitt forrige innlegg om Reishi delte jeg en oppskrift på varm styrkedrikk for kvinner, den kombinasjonen av teer er en fin base. Jeg inkluderer alltid lakrisrot te i mine blandinger, lakris rot er naturlig søt og jeg trenger som regel ikke tilsette noen søtning når jeg bruker det. Jeg foretrekker at mine Super Potions ikke er for søte, siden jeg pleier å drikke de istedenfor frokost og da har jeg fokus på skape langvarig stabil energi og holde blodsukkernivåene stabile.

Etter at jeg har funnet ut hvilken base jeg skal ha så tar jeg litt av basen og heller i en blender som tåler litt varme eller i en stavmikserbolle og tilsetter de andre ingrediensene. Jeg har alltid Reishi eller Chaga fra Foursigma/Foursigmatic og ulike urter som for eksempel Rosenrot, Schizandra, vanilje, kakao og lucuma. Hvis jeg ikke får tak i urter i pulverform åpner jeg bare kapselen og heller oppi blandingen. Deretter har jeg oppi økologisk smør fra Røros eller Avdem og en spesiell type kokosolje som heter XCT olje og eventuelt Bulletproof Collagen. Begge får du kjøpt eller bestilt hos Life Superfood butikken i Øvre Slottsgt 4.

Oppskrift Super Potion ( enkel variant)

3,5 dl sterk te for eksempel After Dinner Mint fra Clipper blandet med Lakrisrot te

Clipper-Teas-After-Dinner-Mints

En pose Foursigma Reishi

En pose Foursigma Reishi Xoco, kan sløyfes eller byttes ut med en ts Pura Sana kakaopulver

1/2 ts vanilje pulver

2 ss XCT olje eller Biona kokosolje

1 ts Biona kokossmør

1 ts Pura Sana Lucuma

1 ss Rørossmør

Du kan, som jeg nevnte ovenfor, også tilsette urter, jeg pleier å tilsette litt adaptogene urter som for eksempel Russisk rot, Schizandra eller Rosen rot. Les mer om hva adaptogene urter er i tidligere innlegg om Chaga, her.

Alle ingrediensene kjøres med stavmikser eller i blender til det er blitt kremete og nytes umiddelbart!

IMG_6293

Det som er gøy med denne varme og deilige drikken er at du kan lage den litt som du selv vil og har behov for. Du kan for eksempel lage en oppkvikkende variant med Foursigma Chaga og litt Pura Sana Guarana, servert med litt råsjokolade, hvis du vil ha en skikkelig boost!

IMG_5494

Eller du kan lage den sånn som jeg oftest pleier å lage den, med litt mer stabiliserende, nærende og stressregulerende ingredienser og Reishi, akkurat som i oppskriften ovenfor. Du kan også lage den mer som kos med både kokossukker og kokosmelk eller mandelmelk.

Oppskriften ovenfor er en forenklet versjon av den jeg pleier å lage og den er fin å starte med. Jeg anbefaler at du etterhvert leker litt med oppskriften, prøver deg frem med litt ulike varianter og lager den sånn som du vil ha den!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *