Rødkål Slaw! Juleinspirert Vri På Deilig Comfort Food.

Jeg elsker cole slaw, det er skikkelig digg, spesielt som en siderett til flere deilige grønnsaksretter. Den er kremete, frisk med deilig tyggemotstand og den passer til så mye! I dag deler jeg min egen og plantebaserte vri på cole slaw, med rødkål siden det snart er jul.
I dag tenkte jeg dele oppskriften på en deilig liten siderett i tillegg til at jeg skriver litt om noe som står hjertet mitt nært, nemlig Biodynamisk Landbruk.
Biodynamisk Landbruk
Finner du en råvare med Demeter merket så vet du som sagt at det er bra saker! Alle Demeter produkter er økologiske, i tillegg er de biodynamiske. Biodynamiske bønder kontrolleres etter alle økologiske regler. Produktene kan derfor merkes med EUs økomerker og Debio. Biodynamisk betyr livskraft. Når man dyrker biodynamisk, arbeider man bevisst og praktisk med naturens livskrefter og deres styrkende virkning i jordbruk og matvarer.
Litt Om Den Biodynamiske Filosofien:
Hensikten er å lage sunne matvarer og pleie jordas liv og fruktbarhet best mulig. Det krever kunnskap og omtanke, men gir en ekstra verdi og kvalitet i jordbruket og produkter med god smaklighet og høy næringsverdi.
Noen Demeter Krav:
- Lengre omleggingstid før Demeter-godkjennelse
- Ingen bruk av bløtgjødsel eller fòr fra konvensjonelt landbruk
- De spesielle biodynamiske preparatene* skal anvendes for å styrke livskreftene i kompost, jord og planter
- Det skal være husdyr (overveiende drøvtyggere) på gården.**
- Hele gården, og ikke bare deler av den, skal være omlagt til biodynamisk drift.
- Kyr skal ikke avhornes av hensyn til sunnhet, og de skal ha god nok plass slik at hornene ikke skaper problemer
- Ingen bruk av GMO-lignende frøtyper (CMS-hybrider)
- Ingen bruk av nanoteknologiske stoffer
Flere vitenskapelige forsøk viser at den biodynamiske metoden styrker og opprettholder matjordas fruktbarhet. Dette er en trygghet for både jord, vann, luft, planter, dyr og menneskers sunnhet – i dag og for fremtidige generasjoner
Rødkål
Rødkål er en supergod, knasende og næringsrik grønnsak som har et høyt innhold av helbredende plantestoffer og antioksidanter. Rødkål er blant annet rik på C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, B-vitaminer, for eksempel thiamin, riboflavin og folat. Denne fargerike kålen har et imponerende rikt innhold av viktige mineraler, som for eksempel kalsium, mangan, jern, magnesium og kalium, i tillegg til at rødkål inneholder sunne og prebiotiske plantefibre som vil styrke både fordøyelsen og peristaltikken. Siden den er så fargerik kan du være sikker på at den inneholder masse sunne plantestoffer, blant annet antocyaner, karotener og mange andre typer antioksidanter. Noen av egenskapene til plantestoffene i rødkål beskytter cellene mot aldring og nedbrytning! Ikke dårlig for en så vanlig og enkel grønnsak. Heldigvis er den både lettilgjengelig, frisk og god på smak, perfekt å inkludere i ditt daglige kosthold hvis du vil ha mer mikronæringsstoffer i hverdagen!
Kokosyoghurt
I dagens oppskrift har jeg brukt min hjemmelagde kokosyoghurt, jeg har tidligere delt et innlegg med oppskriften her
Naturata Biodynamisk Og Plantebasert Majones
Denne finnes i to typer, både med og uten egg, så her er det noe for alle. det jeg liker med den, bortsett fra at den smaker godt, er at den er biodynamisk. Når et produkt er basert på biodynamiske råvarer så vet du at den inneholder gode råvarer som har vært dyrkede og produserte med omhu og med hensyn til både naturen og miljøet. Det er en grunn til at de restauranter med flest stjerner i Michelin guiden som regel velger biodynamiske råvarer!
Francisco Gomez Olivenolje
Olivenoljen jeg bruker er også biodynamisk og jeg anbefalte den som julegave her på bloggen i fjor, du kan lese innlegget her
Oppskrift Plantebasert Og Superdeilig Rødkål Slaw
2 dl Finhakket rød kål
1/2 Finhakket rød løk
En selleri stang
1 ts Pepperrot
1/2 dl Kokosyoghurt
1/2 dl Naturata majones
3 ss Francisco Gomez Olivenolje
1/4 ts Naturata urtesalt
1/2 ts Purasana kokossukker
1 Sitronbåt
En klype sort pepper
Masser den finhakkede rødkålen med saften fra sitronbåter, olivenoljen og urtesaltet i noen minutter, til kålen blir myk. Dette gjør at fibrene i kålen blir mykere og lettere nedbrutte som innebærer at kålen vil bli lettere å fordøye.
Deretter blander du majonesen, kokossukkeret, pepperroten og kokosyoghurten til en deilig dressing, tilsett litt mer majones hvis dressingen blir for tynn. Bland så dressingen med rødkålen og smak til med litt mer urtesalt og pepper. Rør i rød løken og voila! Deilig rødkål slaw på en, to, tre.
Jeg serverte min rødkål slaw med litt egenplukkede poteter, avokado og vanlig salat, superenkelt, næringsrikt og digg!