Mat, helse og livsstil

Intervju I VG Om Sunne Alternativer Til Sukker For Barn

Hvorfor spise raffinert, hvitt sukker når du kan spise noe som både smaker godt og er næringsrikt?

IMG_4497

Fredagen som var publiserte VG en artikkel på nettet der de intervjuet meg om det å gi sukker til barn. Mange av dere som leser bloggen min vet hva jeg mener om sukker.

For dere som ikke vet:

Jeg syns det er unødvendig å inkludere sukker i kostholdet. Dette er fordi sukker tapper kroppen for næringsstoffer og skaper store ubalanser i tarmen, men det er bare noen av de konsekvensene inntak av sukker gir. Siden jeg har både bevisstheten og muligheten til å gi barna mine noe som er både godt og næringsrikt istedenfor vanlig sukker, velger jeg å gjøre det.

Hjemme hos oss er det ikke sånn at vi ikke spiser desserter, kaker eller annet godt, jeg vil nok si at vi spiser desserter og annet godt ganske ofte, flere ganger i uken, ikke bare på lørdager. Men dessertene våre inneholder masse næring, spesielt mye sunt fett, supermat og jeg bruker som regel vanilje, kokosblomstsukker, lønnesirup og eller frukt som alternativ til vanlig sukker.

Når det gjelder barn nytter det ikke å gi dem noe de ikke liker. Derfor sørger jeg for å lage desserter, kaker og godteri som jeg vet barna mine vil like. I tillegg involverer jeg de ofte i matlagingen, noe jeg vet at de syns er både gøy og interessant.

Her er noen tips og oppskrifter for de som har lyst til å lage sunnere desserter til sine barn:

*  Bruk så mye av naturlige, ekte råvarer som mulig.

*  Tenk naturlig også når det gjelder søtning. Honning, lønnesirup, kokosblomstsukker, yaconsirup, kanel og vanilje er supre alternativer til det raffinerte, hvite sukkeret.

*  Involver barna i matlagingen. La dem være med å lage både desserter og godteri, på denne måten får de også et eierskap til de sunnere alternativene.

*  Ikke vær for streng og ikke fornekt dem det de har lyst på, inkluder heller noe som smaker tilsvarende godt, noe de liker, som er næringsrikt i tillegg.

*  Vær trygg og bevisst i valgene du tar for dem. Da sørger du også for at de vil føle seg trygge.

Oppskrift På Barnas favorittdessertsmoothie:

1 dl eple og mangojuice

1 dl anansjuice

1 liten frossen økologisk banan

Litt frosne bær, for eksempel bringebær og jordbær

4-5 ss Udos Choice olje eller økologisk linfrøolje

2 ss VIM Lecithin pulver

2 ss VIM Rice Bran pulver

1 ts økologisk vaniljepulver

1 ss Gula Java Fin kokosblomstsukker

Noen ganger bruker vi også pasjonsfrukt og eller kiwi i smoothien.

Kjør alle ingrediensen med en stavmikser eller i blender til alt er jevnt og smooth! Nytes umidelbart.

IMG_4991

Oppskrift Superdessertsmoothie med to lag:

IMG_4364

Lag 1 «bunn»:

1 dl frosne blåbær

1 ss kvernede chiafrø

1/2 ts vanilje

1 ss økologisk lønnesirup

Mos alt sammen med en stavmikser og set til siden.

Lag 2 «toppen»:

1/2 frossen, økologisk banan

1 dl ananasjuice

1 moden pasjonsfrukt eller 1 mango

4 ss Udos Choice Olje

1 ss VIM Lecithin

1 ss VIM Rice Bran

1/2 ts vaniljepulver

2 ss Gula Java Fin kokosblomstsukker

Kjør alt i blender til det er jevnt og fluffy. Legg først den delen med blåbærene i bunnen av et glass, så heller du forsiktig den «gule» smoothien over en spiseskjed, oppå blåbærdelen, sånn at de legger seg som et lag oppå hverandre. Pynt med noen blåbær på toppen.

IMG_4394

Saras barnevennlige råsjokoladeoppskrift:

1/2 dl finhakket kakaomasse

1/2 dl Kaldpresset, økologisk kokosolje

1 ss VIM Superfoods Rice Bran

1 ss VIM Superfoods Lecithin

4 ss økologisk hasselnøttsmør

2 ss Råkakaopulver

2-3 ss Lønnesirup

1 ts vaniljepulver

2-3 ss Gula Java Fin kokosblomstsukker.

Smelt kokosolje og kakaomasse over et vannbad. Ha resterende ingredienser i en bolle og rør forsiktig men godt inn den smeltede kokos og kakaoblandningen. Hell over sjokoladerøren i former, pynt med hakkede nøtter og putt i fryseren, sjokoladen er ferdig etter cirka en halvtime. Sjokoladen bør oppbevares kjølig siden den smelter i romtemperatur.

FullSizeRender-1

Hvis du vil lese hele artikkelen på VG-nett, kan du klikke på denne linken: http://www.vg.no/annonsorinnhold/familieliv/rema1000/203-far-aldri-vanlig-godteri-av-mamma

Ønsker alle en kjempefin uke!



2 thoughts on “Intervju I VG Om Sunne Alternativer Til Sukker For Barn”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *