Mat, helse og livsstil

Det Perfekte Tilbehøret Til Sommermaten, Hummus!

Sommeren er i gang for fullt og med den er det mye deilig sommermat! En av mine absolutte favorittilbehør til plantebasert sommermat må være hummus. Perfekt som dip til gulrot, agurk og selleri staver, eller som siderett til sommersalater. Det er bare å servere hummus til alt!

download-1

I helgen som var lagde jeg mat til en stor gjeng og en av favorittene på bordet var hummus. I dag deler jeg oppskriften på en klassisk hummus, altså grunnoppskriften og min vri på retten ratatouille!

Det finnes utallige varianter og versjoner av hummus, med for eksempel grillet aubergin, grillet paprika og rødbeter. Men i dette innlegget har jeg som sagt valgt å dele en enkel men superdigg og klassisk versjon, av denne populære sideretten. Så kan du velge selv hva du har lyst til å smaksette den med!

Kikerter

chickpeas-in-a-bowl

Kikerter, også kalt garbanzo beans, har en nøtteaktig smak og passer godt til det meste, både salater, gryter og som tilbehør til andre retter. Jeg er veldig glad i kikerter og jeg elsker å kombinere de med ulike grønnsaker, både varme og kalde. Jeg bruker de økologiske kikertene fra Saltå Kvarn som jeg syns har en veldig god kvalitet.

Kikertene er perfekte i salater og BuddhaBowls (se tidligere innlegg her) siden de gir en god metthetsfølelse og en langvarig stabil energi.

Kikerter har opptil cirka 20% protein, 12-13% kostfiber og inneholder i tillegg, godt med B-vitaminer, kopper, fosfor, jern, zink og mangan. Jeg har tidligere skrevet om kikerter her

Grunnoppskrift Kokte Saltå Kvarn Kikerter

kikerter

Skyll kikertene godt i kaldt vann og bløtlegg de i cirka 10-12 timer. Skyll kikertene på nytt, ta en del erter og to-tre deler vann og kok i cirka 1-1 ½ time.

En dl kikerter gir cirka 3 dl kokte kikerter.

Monki Tahini

71ELzMwioQL._SX342_

I denne oppskriften har jeg valgt å bruke en økologisk tahin fra Monki. Den er smaksrik og har en fantastisk kvalitet! Den inneholder kun ristede sesamfrø og du kan selv velge om du vil ha med eller uten salt, jeg valgte uten og tilsetter heller salt selv.

Sesamfrø

10-Serious-Side-Effects-Of-Sesame-Seeds-1

Sesamfrø har en markant og nøtteaktig smak. De inneholder mye proteiner, sunt fett og en god del mikronæringsstoffer som for eksempel jern, magnesium og kalsium. De er kjempegode å strø på maten som topping, eller de kan knuses og blandes med salt til gomasio og brukes som et smakfult og næringsrikt krydder på maten.

Hummus

IMG_2071

Gir 4 dl ferdig hummus

3 dl ferdigkokte Saltå Kvarn kikerter

½ dl Monki tahini

En halv hakket løk

2-3 fedd finhakket hvitløk

2-3 ss sitronsaft

En klype Naturata urtesalt

½ ts Purasana kokossukker

3-4 ss Middle Earth Organics olivenolje

3-4 ss finhakket persille

En klype chiliflak

Varm opp kikerter, hakket løk med en dl vann, la småkoke i 10-15 min.

Mos kikertene, løken og litt av vannet og resten av ingrediensene med en stavmikser til en jevn masse. Rør hele blandingen  godt sammen med olivenoljen og topp det hele med chiliflak og persille.

images-1

Ratatouille

03-760936

I tillegg til hummus lagde jeg min egen ovnsbakte versjon av ratatouille, den ble kjempegod! Enkel var den også, det eneste som tok litt tid var steketiden og kuttingen av grønnsakene!

Oppskrift Saras Ovnsbakte Ratatouille

IMG_2043

En squash

En aubergine

6 Tomater

2 Søt rød paprika

3 Rød løk

6 Fedd hvitløk

En neve friske urter, jeg brukte estragon, persille, basilikum, rosmarin og timian, (litt mindre av de rosmarin og timian enn de andre)

IMG_2023

To-tre ss Biona kokosolje

To spiseskjeer Francisco Gomez Extra Virgin Olivenolje

To klyper Purasana Himalayasalt

En klype sort pepper

To spiseskjeer finhakket frisk estragon til pynt

Begynn med å skiva alle grønnsakene i tynne skiver.IMG_2073

Deretter legger du dem i en stor form, pent, på en rekke, om hverandre. Spar halvparten av auberginen til å dekke formen. Legg også hvitløk og urter inni mellom lagene av grønnsaker. Topp det hele med kokosoljen og salt og pepper.

IMG_2072

Dekk formen med aubergine litt her og der, siden de smaker best ordentlig grillede. Sett ganske langt ned i ovnen på 175 grader i 25-30 minutter, deretter tar du formen ut og rører litt i grønnsakene og setter de tilbake i ovnen på 90-100 grader i 45-50 minutter.

Topp grønnsakene med litt frisk estragon og olivenolje, eventuelt litt mer salt hvis det trengs. Server grønnsakene varme med for eksempel en quinoasalat, hummus og eller persilledressingen jeg la ut tidligere her !

IMG_2046

 



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *