Mat, helse og livsstil

Den Fantastiske Vidunderroten Gurkemeie Og En Deilig Oppskrift På Gullmelk!

Sliter du med leddsmerter, muskelsmerter, betennelser, trenger du å styrke immunforsvaret eller har du bare lyst på noe som er både helsebringende og velsmakende? Da er gurkemeie tingen!

images-1

Vi går mot vår og lysere tider men det fortsatt kaldt ute, da trenger vi noe varmt og deilig å innabords. Hvorfor ikke lage noe som ikke bare smaker godt men også gjør utrolig mye godt for kroppen i tillegg. Gurkemeie er en fantastisk rot som er bra for mange av kroppens funksjoner. Den hjelper blant annet på tarmfunksjonen og fordøyelsen, den styrker immunforsvaret, men den er mest kjent for å brukes mot betennelser, smertetilstander og slitasjetilstander i muskler og ledd.

Innen tradisjonell urtemedisin er gurkemeie en av de mest brukte hjelpemidlene for betennelser og smertetilstander. Gurkemeie inneholder et stoff som heter curcumin som er et av de mest betennelseshemmende stoffene du finner i naturen. 

images-3

I India har gurkemeie vært brukt innen matlaging og ayurvedisk medisin i over 4000 tusen år, der er den kjent for sin gode og spesielle smak, i tillegg til sine helsebringende egenskaper. Det sies at den kommer fra Sør India, der mye av gurkemeien dyrkes. Gurkemeie har også en intens oransje/gul farge som fort setter seg overalt, inkludert fingrer! Gurkemeie inneholder store mengder av helsebringende plantestoffer og er en sterk antioksidant.

Hvis du skal spise den for sine helsebringende egenskaper anbefaler jeg at du kombinerer den med sort pepper som sørger for at de aktive plantestoffene i gurkemeie blir tatt opp av kroppen.

Purasana Curcuma

download-3

Purasana Curcuma er rent, tørket og ellers ubehandlet, det vil si rått pulver av gurkemeie. Gurkemeien produseres i Sri Lanka og Sør India og er perfekt til både matlaging, smoothies, eller hvis du skal lage min favoritt, gullmelk! Purasana Curcuma pulver er en superenkel og likevel effektiv måte å få i seg gurkemeie av god kvalitet.

Gullmelk

IMG_0879-1

Gullmelk er en form for gurkemeie latte og inneholder som regel en plantebasert melk, tilsatt gurkemeie, sort pepper, ingefær og noen ganger kanel. Gullmelk er virkelig en smakfull måte å få i seg den daglige dosen av gurkemeie på og helt klart min favoritt! I min oppskrift har jeg brukt litt kardemomme, vanilje og honning siden det er sånn jeg liker den best. For å få den skikkelig «creamy» og «fluffy» har jeg tilsatt kokosolje og jeg kjører den med stavmikseren rett før servering.

Oppskrift Gullmelk

IMG_0942

1 toppet ts Purasana rå curcuma pulver

1 dl urtete, for eksempel lakrisrot te eller vann

2,5 dl EcoMill kokosmelk

1 ts Biona kokosolje

En klype ingefærpulver

En klype Naturata vaniljepulver

En klype sort pepper

En klype kardemomme

En klype Purasana himalayasalt

1 toppet teskje honning (valgfritt)

Varm opp te med kokosolje, gurkemeiepulver og de andre krydderne. Tilsett kokosmelken når det er like før kokepunkt og rør godt. La alt sammen varmes opp til rett under kokepunkt, tilsett honning og kjør alle ingrediensene med en stavmikser til det dannes et deilig skum og alt er godt blandet.

Server og nyt umiddelbart!

Gullmelk Med Frisk Gurkemeie:

Bruker du frisk gurkemeie og ingefær anbefaler jeg at du river begge fint og klem ut saften av de i koppen du skal bruke. La de revne røttene kokes opp sammen med 1 dl vann og la de trekke i cirka to minutter før du tilsetter kokosmelken og resten av ingrediensene. Det kan være lurt å sile bort de revne restene av gurkemeien og ingefæren før du kjører alt med stavmikseren. Ellers samme fremgangsmåte som i oppskriften ovenfor. Jeg anbefaler at du bruker cirka tre skrelte biter gurkemeie i lillefinger størrelse og en skrelt bit ingefær i tommelfinger størrelse.

 



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *